Αλβανία: Οι γυναίκες πλειοψηφία στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στην Ιστορία

Ο αριθμός (12) γυναικών σε υπουργικούς θώκους αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη χώρα, μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, τοποθετώντας γυναίκες στις 12 από τις 16 υπουργικές καρέκλες,

Ο αριθμός (12) γυναικών σε υπουργικούς θώκους αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα.

Οκτώ από τα 12 υπουργεία της νέας κυβέρνησης θα διευθύνονται από γυναίκες και μόνο τέσσερα από άνδρες, ενώ γυναίκες είναι και οι τέσσερις υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου.

Τέσσερις από τους 16 υπουργούς είναι αρχάριοι πολιτικοί, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πολιτική καριέρα.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο Arben Ahmetaj, πρώην υπουργός Οικονομικών. Οι Olta Xhacka, Niko Peleshi, Blendi Cuci Belinda Balluku, Ogerta Manastirliu, Evis Kushi και Elva Margariti διορίστηκαν στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών, Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού.

Η Delina Ibrahimi, πρώην διευθύντρια της Φορολογικής Διεύθυνσης, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών, ενώ η Frida Krifca, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, – ο κύριος φορέας αγροτικών επιδοτήσεων – έγινε υπουργός Γεωργίας.

Υπουργός Δικαιοσύνης διορίστηκε ο Ulsi Manja, πρώην επικεφαλής της Νομικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Οι τέσσερις υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο θα είναι η Elisa Spiropali – Υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, η Edona Bilali – Υπουργός Προστασίας της Επιχειρηματικότητας, η Milva Ekonomi – Υπουργός Προτύπων και Υπηρεσιών και η Bora Muzhaqi – Υπουργός Νεολαίας και Παιδιών.

Στην ομιλία του κατά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της εκλογικής του νίκης και καταδίκασε ανώνυμες επικρίσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν στόχο να λασπολογήσουν την επιτυχία του.

Ο 57χρονος Ράμα κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου εν μέσω ισχυρισμών ότι οφείλει την επιτυχία του σε ένα τεράστιο πολιτικό μηχανισμό που τρέφεται με κρατικούς πόρους και εκφοβίζει τους ψηφοφόρους.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η ανάθεση θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα για τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος και τους συγγενείς τους έχει γίνει σημαντικό μέρος της αλβανικής πολιτικής.

«Το κύριο θέμα σε οποιαδήποτε συνάντηση του κόμματος δεν πρέπει να είναι ο τρόπος απασχόλησης μελών του κόμματος ή συγγενών τους σε κρατικές θέσεις. Τέτοιες συναντήσεις θα πρέπει να θεωρούνται αποτυχημένες », είπε στα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μια ομιλία που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

Αναγνώρισε επίσης ότι τα προσωπικά συμφέροντα είναι συχνά το κύριο κίνητρο των ανθρώπων για τη συμμετοχή τους στην πολιτική και προειδοποίησε τους υποστηρικτές του να μην καταλήξουν σε «έναν κενό χώρο» λόγω «έλλειψης του αισθήματος ότι ανήκουν σε αυτό το κόμμα, ένα συναίσθημα που πρέπει να είναι πάνω από το προσωπικό τους ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τον Ράμα, ένα πολιτικό κόμμα πρέπει να είναι σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου, οι οπαδοί της οποίας δεν το ακολουθούν για το προσωπικό τους συμφέρον.

Οι ψήφοι σε αντάλλαγμα για οφέλη, όπως οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, δεν είναι κάτι καινούργιο στην πολιτική της Αλβανίας, με τον πρωθυπουργό να κατηγορείται ότι προχωράει και θολώνει κάθε διαφορά μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και του κόμματός του, με πολλούς κρατικούς αξιωματούχους να κατέχουν ταυτόχρονα κομματικές θέσεις.

Ο Ράμα παραδέχτηκε επίσης ότι ο μηχανισμός του κόμματός του ήταν σημαντικός παράγοντας στην εκλογική του επιτυχία, αλλά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι […] ο πολιτικός μηχανισμός ενός μεγάλου κόμματος είναι απαραίτητος για τη νίκη στις εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «ένα πολιτικό κόμμα δεν πρέπει να είναι απλώς ένας βάλτος συμφερόντων προνομιούχων ατόμων».

Η παρουσίαση της νέας κυβερνητικής ομάδας του Ράμα πραγματοποιήθηκε ζωντανά, αλλά χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί