ΚΚΕ: Η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης «Οι γυναίκες από την Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα» στις Αρχάνες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» «Οι γυναίκες από τη Γαλλική αστική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα. “Χέρια που ξέρουν την επανάσταση να τραγουδούν”», από την Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στο θερινό σινεμά «Ο Παράδεισος» στις Αρχάνες.

Την παρουσίαση πραγματοποίησε η Ρένα Σκυβαλάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε αφιέρωμα στις πρώτες εκτελέσεις μικρασιάτικων τραγουδιών από τον Μανώλη Παπαδάκη (ούτι-φωνή) και την Μαρία Σταυρακάκη (κρουστά-φωνή).

Η Ρένα Σκυβαλάκη στην  ομιλία της αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου από την Γαλλική αστική Επανάσταση έως τις ημέρες της Παρισινής Κομμούνας, της πρώτης Προλεταριακής Επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα των γυναικών της περιόδου που από οικονομικά αιτήματα στην αρχή διαμόρφωσαν επαναστατική συνείδηση και υπερασπίστηκαν ακόμη και με το αίμα τους την Κομμούνα.

Αυτή η δραστήρια συμμετοχή των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του Παρισιού στην επαναστατική κατάσταση που αναπτύχθηκε τις ημέρες της Κομμούνας διδάσκει και διαπαιδαγωγεί για το σήμερα το πώς εν μέσω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και πανδημίας, των σύγχρονων δυσκολιών της ταξικής πάλης μπορούν οι γυναίκες να πρωτοστατήσουν με τη σκέψη και τη στάση τους στην πάλη για σύγχρονα δικαιώματα τα οποία μόνο μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μπορεί να ικανοποιήσει. 

Κλείνοντας την παρουσίαση κάλεσε τις γυναίκες των Αρχανών, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να θέσουν στο επίκεντρο την ένταση των προσπαθειών για την ολόπλευρη ανάπτυξη και ισχυροποίηση του Κόμματος και του εργατικού – λαϊκού κινήματος, μέσα και από τη δημιουργία Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ στις Αρχάνες με την πλούσια αγωνιστική παράδοση, εν’ όψει και του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί