Διαδήλωση γυναικών στη Καμπούλ για ίσα δικαιώματα

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν διεκδικούν τα δικαιώματά τους από την ένοπλη κυριαρχία των Ταλιμπάν που ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει πώς θα κυβερνήσουν

Ακόμη μία διαδήλωση γυναικών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες από τους Ταλιμπάν, καθώς οι τελευταίοι προετοιμάζουν τον σχηματισμό κυβέρνησης και επιδιώκουν τη διεθνή αναγνώριση

Οι Ταλιμπάν από όταν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, υποσχέθηκαν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και μια πιο μετριοπαθή μορφή ισλαμικής διακυβέρνησης από ό,τι όταν κυβέρνησαν τη χώρα από το 1996 έως το 2001. Πολλοί Αφγανοί ωστόσο, ιδίως οι γυναίκες, είναι βαθιά επιφυλακτικοί και φοβούνται την ανατροπή των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η σημερινή διαμαρτυρία των γυναικών στην Καμπούλ είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες.. Περίπου 20 γυναίκες συγκεντρώθηκαν κάτω από τα άγρυπνα μάτια ενόπλων Ταλιμπάν, οι οποίοι επέτρεψαν τη συνέχιση της διαδήλωσης.

Οι γυναίκες ζητούν πρόσβαση στην εκπαίδευση, το δικαίωμα να επιστρέψουν στην εργασία τους και ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι οι γυναίκες θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να εργάζονται εκτός σπιτιού, δικαιώματα που αρνούνταν στις γυναίκες παλαιότερα όταν στην εξουσία. Παράλληλα οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι θα επιβάλουν τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ερμηνείες του ισλαμικού νόμου ποικίλλουν σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, με τις πιο μετριοπαθείς τάσεις να κυριαρχούν. Η προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν διαμορφώθηκε από τις μοναδικές φυλετικές παραδόσεις του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες δεν πρέπει να εμφανίζονται δημόσια. Τα έθιμα αυτά διατηρούνται, ιδίως στην ύπαιθρο, ακόμη και κατά τη διάρκεια 20 ετών κυβερνήσεων που υποστηρίζονται από τη Δύση.

Μια δυνητικά πιο πιεστική ανησυχία για τους Ταλιμπάν είναι η οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κρίση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες, τα ΑΤΜ έχουν κλείσει και οι τράπεζες περιορίζουν τις αναλήψεις σε 200 δολάρια την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλα πλήθη έξω από αυτές. Ομάδες αρωγής έχουν προειδοποιήσει για εκτεταμένη πείνα εν μέσω σοβαρής ξηρασίας.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι η Western Union, η οποία διέκοψε τις υπηρεσίες της μετά την είσοδο των μαχητών στην Καμπούλ τον περασμένο μήνα, θα επαναλάβει τις μεταφορές, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους Αφγανούς να λάβουν μετρητά από συγγενείς που ζουν στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων του Αφγανιστάν βρίσκεται στο εξωτερικό και έχει παγώσει, με τα δυτικά κράτη να κρατούν στάση αναμονής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί