«Η πρόταση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής συνεπάγεται το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, στηλιτεύοντας αρχικά την πλήρη αποτυχία της Κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών, στην θωράκιση του συστήματος υγείας, στην διάλυση της παιδείας, με το καταστροφικό έργο της, να συνεχίζεται στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας, ξεπληρώνοντας γραμμάτια, τζογάροντας τον μόχθο του λαού. 

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε, στο χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα, που παρέδωσε το 2015 η ΝΔ του κ. Σαμαρά, με 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα, αλλά και στην μεγάλη τομή και το συμμάζεμα, που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με τον εμβληματικό νόμο 4387/2016. 

Η ΝΔ όχι μόνο δεν παραδειγματίζεται από τα λάθη της, αλλά φέρνει για ψήφιση ρυθμίσεις, οι οποίες θίγουν το κοινωνικό σύστημα και το δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, εις βάρος όλων των ασφαλισμένων και των φορολογούμενων, αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, που θα έχει η μεταρρύθμιση, σε σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Ο κ. Βαρδάκης αποδόμησε το παρωχημένο σύστημα, που προτείνει η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των χωρών που επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια ασφάλιση, επέστρεψε στο δημόσιο διανεμητικό σύστημα, έχοντας ήδη επιφορτιστεί σημαντικές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. 

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τις αποφάσεις του ΣτΕ 2287/2015 και 1889/2019, δυνάμει των οποίων, η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση έχει εξαιρεθεί από τον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποδεικνύοντας ότι η πρόταση της ΝΔ είναι θέμα πολιτικής επιλογής.

Μετά τη δεκάωρη εργασία με μείωση των αποδοχών, την αύξηση των υπερωριών με μείωση της αμοιβής, την περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, σειρά παίρνει το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μια μεταρρύθμιση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον κρατικό προϋπολογισμό σε αδιέξοδο δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ιδιαίτερα των  νέων γενεών, με 100 – 120 δισ. ευρώ, που επιφέρει, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και της αναδιανεμητικής της λειτουργίας, δεδομένου ότι η παροχή της δημόσιας ασφάλισης και σύνταξης στην Ελλάδα καλύπτει το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων στα όρια της φτώχειας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί