Τα αποκαΐδια του επιτελικού κράτους

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ακυρώθηκε προτού σχεδόν ανακοινωθεί, εφόσον το κρυφό χαρτί του κ. Αποστολάκη κάηκε μέσα σε λίγα λεπτά, εκθέτοντας τον πρωθυπουργό σαν ατζαμή ταχυδακτυλουργό που μάταια ψάχνει τον λαγό στο βάθος του καπέλου του.

Είχαμε βέβαια μια εντυπωσιακή πρωτιά. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση ανασχηματίζεται, όχι τόσο για να ανανεωθεί με νέα πρόσωπα, όσο για να απομακρυνθούν από τη θέση τους τα επιτελικά στελέχη που διαχειρίστηκαν τους πιο κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Η οριστική αποπομπή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η μετάθεση του επικεφαλής του τομέα υγείας (καθώς και η αποπομπή του αναπληρωτή) ισοδυναμούν με την παραδοχή της αποτυχίας στους τομείς της εφαρμογής μιας σκληρής πολιτικής «νόμου και τάξης» αλλά και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αλλά σε αυτούς τους τομείς βασιζόταν ο πρωθυπουργός για να τεκμηριώσει την «επιτυχία» της διακυβέρνησής του, όπως επαναλαμβάνει μονότονα τις τελευταίες μέρες, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «πέτυχε» στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών με τον ίδιο τρόπο που «πέτυχε» στην πάταξη της εγκληματικότητας και στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Θα έπρεπε βέβαια να είμαστε επιεικείς αν αυτή η έμμεση ομολογία συντριβής του «επιτελικού κράτους» συνοδευόταν με μια έμπρακτη μεταβολή των καίριων προσωπικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες μας έχουν οδηγήσει στη βαθιά σημερινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Όμως όχι. Τα δύο πρόσωπα που ξεχωρίζουν στον χθεσινό ανασχηματισμό, δηλαδή ο Τάκης Θεοδωρικάκος που ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Θάνος Πλεύρης που αναδείχτηκε νέος υπουργός Υγείας, μαρτυρούν αυτό που δεν μπορεί να λεχθεί δημόσια: ότι δηλαδή πίσω από τις χθεσινές αλλαγές κρύβεται η σκέψη του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό μόλις κρίνει ότι κάποια συγκυρία είναι ευνοϊκή γι’ αυτόν και προτού το επιτελικό του κράτος αποδειχτεί γυμνό ακόμα και στους πιστούς οπαδούς του.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ο γνωστός σεφ της εκλογομαγειρικής και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, ενώ ο Θάνος Πλεύρης φιλοδοξεί, μαζί με τους παλιούς του συναγωνιστές Γεωργιάδη και Βορίδη, να εξασφαλίσει για τον νέο αρχηγό του τις ψήφους της ακέφαλης Ακροδεξιάς. Πρόκειται για κινήσεις απελπισίας, που δεν είναι δυνατόν να περισώσουν τον μύθο του επιτελικού κράτους.

Από το κύριο άρθρο της “Εφημερίδας των Συντακτών”

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Τα αποκαΐδια του επιτελικού κράτους”

  1. Ολοκαύτωμα

    Οι γυναίκες (που δεν είναι πλούσιες, “όμορφες” και “εξυπνες”), οι άνεργοι, οι εργάτες/υπάλληλοι/μικροί επαγγελματίες, οι ευπαθείς και τα ζώα του δάσους πλήρωσαν την πολιτική ΕΠΙΛΟΓΗ του κοινωνικού και οικολογικού Ολοκαυτώματος.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί