Με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ανοίγουν “πόρτα” για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ

Παράθυρο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του ΕΣΥ άφησε ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την αναστολή εργασίας υγειονομικών και υπαλλήλων δομών που αρνούνται να εμβολιαστούν ακόμη και αφότου μπουν σε αναστολή εργασίας.

«Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε αρρυθμίες», είπε. Σε σχετική ερώτηση για τις επιλογές του ΕΣΥ ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι αυτές αφορούν σε αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό των νοσοκομείων, σε νέο ανθρώπινο δυναμικό και πρόσληψη νέου προσωπικο καθώς και συμβολή και από τον ιδιωτικό τομέα για διοικητικές υπηρεσίες για όσο χρειαστεί.

Χαρακτήρισε μάλιστα «αβέβαιη» την επιστροφή στις ίδιες θέσεις εκείνων των εργαζομένων που τεθούν από 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή, ακόμα και στην περίπτωση που αποφασίσουν να εμβολιαστούν στο μέλλον.  

«Όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε πως ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων τους θα  εφαρμοστεί στο ακέραιο. «Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης διαλύει το ΕΣΥ με πανδημία, για ιδιωτικοποίηση με πρόσχημα τον εμβολιασμό»

«Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διαλύσει το ΕΣΥ και να φέρει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή του με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Αφού επί 1,5 χρόνο αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις, τώρα το αποψιλώνει την ώρα που η παταγώδης αποτυχία του φέρνει νέο κύμα πανδημίας». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
 
«Η αυτονόητη ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών και δη των υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι διάλυσης του ΕΣΥ με αναστολή εργασίας και περικοπές μισθών εργαζομένων για να μπουν ιδιώτες» σημειώνει.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος υπεύθυνος για ενδεχόμενη κατάρρευση του ΕΣΥ» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κανένα περιθώριο παράτασης

Στο ίδιο μήκος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ΣΚΑΙδεν άφησε κανένα περιθώριο παράτασης του μέτρου.

«Δε θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτοντας πως «προλαβαίνουν, όλοι οι ανεμβολίαστοι, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν».

Ερωτηθείς για τυχόν κενά που θα παρουσιαστούν από την εφαρμογή του μέτρου των αναστολών απάντησε «έχουν γίνει προβλέψεις» και πως «αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία».

Επανέλαβε ότι, προς το παρον, δεν υπάρχει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Θα κάνουμε τα μέτρα που ανακοινώσαμε να κάνουν τον κύκλο τους, υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν είναι της παρούσης» είπε.

Απορρίφθηκε το αίτημα υγειονομικών από το ΣτΕ

Στο μεταξύ, προσωρινό «όχι» είπε το Γ’ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ στο αίτημα για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε γιατρούς και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων. Οι εν λόγω ομάδες εργαζόμενων αντιδρούν στις κυβερνητικές διατάξεις που οδηγούν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, εφόσον δεν εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Υπό την προεδρία της αντιπροέδρου κυρίας Κωνσταντινίδου το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τέσσερις αιτήσεις που είχαν καταθέσει νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων από όλη τη χώρα.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ  για έκδοση προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί