Προειδοποίηση Μπάιντεν για νέα επίθεση στην Καμπούλ εντός 24-36 ωρών

Για νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Όπως είπε, μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι «πολύ πιθανόν» να συμβεί «εντός των επόμενων 24-36 ωρών».

Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης μέσα στις επόμενες ώρες.

«Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της αμερικανικής δύναμης», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και διαβεβαίωσε ότι το πλήγμα εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) δεν θα είναι το τελευταίο.

«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε όποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτή την ειδεχθή επίθεση και θα το κάνουμε να πληρώσει», πρόσθεσε.

Σκοτώθηκαν δύο μέλη του ISIS-K σε αμερικανική επιδρομή

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες μια αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο Στρατός,  μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Αφγανοί άμαχοι.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο.

“Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων”, ανέφερε μια ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Στην επιχείρηση εναντίον στόχου του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K), σκοτώθηκαν δύο τζιχαντιστές, ενώ ένας τρίτος  τραυματίστηκε, όπως ενημέρωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ.Ο Τέιλορ δεν αποκάλυψε τα ονόματα των θυμάτων, λέγοντας μόνο ότι επρόκειτο για έναν «οργανωτή» και έναν «αυτουργό».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω, τώρα που λάβαμε περισσότερες πληροφορίες, ότι δύο σημαντικοί στόχοι του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε. Δεν υπάρχουν, εξ όσων γνωρίζουμε, θύματα μεταξύ των πολιτών», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τη διαδικασία αποχώρησής τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Αναφερόμενος στα αμερικανικά αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Κίρμπι αρνήθηκε να διευκρινίσει αν οι δύο τζιχαντιστές είχαν άμεση σχέση.

«Πρόκειται για οργανωτές και αυτουργούς του ΙΚ, αυτός ο λόγος αρκεί», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα πλήγματα.

Κανείς δεν λέει ότι «δεν χρειάζεται πια να ανησυχούμε για το ΙΚ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός παραμένει «επικεντρωμένος» σε αυτήν την «ακόμη ενεργή απειλή».

«Το γεγονός ότι αυτά τα δύο πρόσωπα δεν βρίσκονται πια στη Γη είναι καλό πράγμα», είπε ο Κίρμπι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν συνεχίζεται και, όπως είπε ο Τέιλορ, έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί ήδη 1.400 άτομα που θα επιβιβαστούν σήμερα σε πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν απομακρυνθεί περίπου 111.900 άνθρωποι από τις 14 Αυγούστου, μία ημέρα προτού να μπουν οι Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Προειδοποίηση Μπάιντεν για νέα επίθεση στην Καμπούλ εντός 24-36 ωρών”

  1. Δήμος Σθένης

    Πολύ μου ακούγεται αυτή η προειδοποίηση του γεράκου (σαν όρθιο πτώμα είναι το μπαγιάτικο ραμολί! Τι εμπιστοσύνη να σου εμπνέει;;;) από τον “κατάμαυρο” λευκό οίκο των ΗΠΑ σαν αυτές του Μητσοτάκη στον Ερημίτη της Κέρκυρας (κάποτε θα πάρει φωτιά) και στα διάφορα διαγγέλματα περί πυρκαγιών (πότε θα έχει άνεμο δυνατό, πότε θα πετάνε τα αεροπλάνα, πότε θα κοπεί το ρεύμα, πότε θα είναι αδύνατος ο ανεφοδιασμός, κ.τ.λ.) που στην πραγματικότητα ενημέρωνε τους εμπρηστές για το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλουν φωτιά στα δάση! Έτσι κι αυτός ο γερούλης. Είναι σαν να τους δίνει το σύνθημα… (Εξάλλου δικοί του είναι!!! Καταλαβαίνονται με τη μία!)

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί