Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου: Στήριξη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Υγεία

Ανακοίνωση από την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου:

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου εκφράζει την συμπαράσταση της στην πανελλαδική στάση εργασίας και στις κατά τόπους κινητοποιήσεις που προχωρούν την Πέμπτη 26 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας καθώς και στο Ηράκλειο, στο Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο και στην κινητοποίηση στις 12.30 μ.μ. στην 7η ΥΠΕ. 

Καλούμε τους συνταξιούχους να συμμετέχουν για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των υγειονομικών μαζί με τους συνταξιούχους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας και να ανοίξουμε το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. 

Το Σωματείο μας  λέει «ναι» στον μαζικό – καθολικό εμβολιασμό και την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τασσόμαστε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό που αποτελεί όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις εργαζομένων με συνέπεια να ανασταλεί η λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας. Παρά του ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της επιδημίας παραμένουν εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών ομίλων και αξιοποιούνται στα πλαίσια των ανταγωνισμών μεταξύ κρατών και η ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού «αντικαθίσταται» από απειλές για αναστολή εργασίας, δωροεπιταγές των 150€ και bonus στους ιδιώτες υγειονομικούς για κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κρύψει τις ευθύνες της συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική της “ατομικής ευθύνης”, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται η απαράδεκτη τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στοχοποιεί τους εργαζόμενους για την εξάπλωση της επιδημίας, που για 18 ολόκληρους μήνες – μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες – δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι δηλαδή βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή, αλλά η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών. 

Η κυβέρνηση αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, αντί για τη στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, σχεδιάζουν, αξιοποιώντας και το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων (π.χ. το νόμο 4413/2016 του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των ΣΔΙΤ στην Υγεία), παίρνει μέτρα στήριξης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και σχεδιάζει νέο κύμα συγχωνεύσεων δημόσιων μονάδων Υγείας, ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και λειτουργία όσων δημόσιων μονάδων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παρά τους προκλητικούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας», η αλήθεια είναι ότι οι αυξανόμενες ανάγκες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη επαρκή κρατική χρηματοδότηση έρχονται σε αντίθεση με τις νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα τις πληρώσουμε ξανά εμείς με αύξηση της φορολογίας και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, όπως αυτές για την Υγεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αναπνευστικά νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από την επιδημία και χρειάζεται να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση και υγειονομική τους κάλυψη από τα Κέντρα Υγείας, μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση κατά 96 εκατ. ευρώ.

Αντί για την επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση τους εξασφάλισε νέα κέρδη, μέσω της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2., και της χρυσοπληρωμένης «ενοικίασης» κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας.

Προκλητική πριμοδότηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγείας αποτέλεσε και η συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων ουσιαστικά σε νοσοκομεία «μιας νόσου». Αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται σαφής αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τις υπόλοιπες παθήσεις, ενώ χιλιάδες ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά, η αξιοποίηση ακόμη και της επιδημίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση, επιβεβαιώνουν ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί