Τη μνήμη των εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στο Καμαράκι και τις γύρω περιοχές τίμησε ο Δήμος Μαλεβιζίου

Τη μνήμη των κατοίκων του Καμαρακίου και των γύρω περιοχών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944 τίμησε ο Δήμος Μαλεβιζίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμαρακίου το πρωί της Κυριακής. 

Στο Ηρώο στην είσοδο του Γωνιανού φαραγγιού, εκεί όπου εκτελέστηκαν οι περισσότεροι, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας αναφέρθηκε στη θυσία των κατοίκων του Καμαρακίου και των γύρω περιοχών λέγοντας:

«Οι Γερμανοί πληροφορούνται τη αντιστασιακή δράση του χωριού και η εκδικητική μανία τους συλλαμβάνει στη διάρκεια μιας βάφτισης 20 άνδρες. Οι 17 ήταν Καμαρακιανοί. Μετά από απάνθρωπα βασανιστήρια οδηγούν τους 13 στο Γωνιανό Φαράγγι. Τους εκτελούν εδώ, σε αυτά τα ιερά χώματα. Οι υπόλοιποι 7 εκτελούνται στη Μονή. Ο φόρος αίματος βαρύς, όσο και η περηφάνια του ανυπότακτου αυτού τόπου.

Δεν ξεχνάμε ποτέ τις εικόνες φρίκης της ναζιστικής θηριωδίας. Απέναντί της όρθωσαν ανάστημα οι ήρωές μας με θάρρος και λεβεντιά. Το Καμαράκι μένει στην ιστορία ως παράδειγμα σθένους, ως τόπος θυσίας και αυταπάρνησης, ως δίδαγμα αγώνα για την ελευθερία.»

Στη τελετή το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, οι Αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου Γρηγόρης Περυσινάκης και Χαράλαμπος Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου Τάσος Λιαδάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γωνιών Βασίλης Βασίλης Νάθενας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜΕΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, συγγενείς των εκτελεσθέντων και κάτοικοι από το Καμαράκι και τα γύρω χωριά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί