Έρμαιο της αδιαφορίας της κυβέρνησης και της μετάλλαξης Δέλτα η Κρήτη- Στα 6.738 τα κρούσματα 1-18 Αυγούστου!

Αίσθηση προκάλεσε την εβδομάδα που μας πέρασε η τοποθέτηση του διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Ανέστη Κιούλπαλη, ο οποίος, θέλοντας να μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης και τι περιμένουμε, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο εφιάλτης του Μπέργκαμο ίσως να είναι λίγος μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί».

Δείτε: Δραματικό μήνυμα του διευθυντή της ΜΕΘ Βενιζελείου: Η πολιτεία έστω τώρα να μας βοηθήσει με γιατρούς και σεις εμβολιαστείτε!

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Τι σημαίνει το «θα γίνουμε Μπέργκαμο»; Μια φράση που, με την πάροδο του χρόνου, έχει περάσει στη σφαίρα του μύθου και χαρακτηρίζει την έσχατη κατάσταση που μπορεί να φτάσει μια περιοχή από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Ανέστης Κιούλπαλης μίλησε στην ΑΥΓΗ και εξηγεί τι εννοεί μ’ αυτή τη φράση. «Θα είναι τόσοι οι ασθενείς, που δεν θα μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε» τονίζει ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου, καθώς, όπως αναφέρει, μέσα στον Αύγουστο η πληρότητα έχει φτάσει στο 100%. Με τις συνθήκες φθινοπώρου, δηλαδή, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο, σε βαθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Σύμφωνα με τον Α. Κιούλπαλη, στο Μπέργκαμο το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι διασωλήνωναν ασθενείς και τους έβαζαν σε όποιους χώρους έβρισκαν υπό την εποπτεία γιατρών που δεν είχαν καμία εμπειρία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν σωρηδόν, καθώς, εκτός από τον κατάλληλο χώρο, χρειάζεται μια ολόκληρη εξειδίκευση για να ανταπεξέλθει ο γιατρός σε τέτοια βαριά περιστατικά.

Δείτε επίσης: Χωρίς ενίσχυση η Δημόσια Υγεία στην Κρήτη, ενώ καλπάζει η πανδημία στο νησί

Αυτή, πάντως, την εξειδίκευση που απαιτείται δεν φαίνεται διατεθειμένη να την προσφέρει η κυβέρνηση στο σύστημα Υγείας. «Οι γιατροί που έχουν μια εξειδίκευση δεν έρχονται με τους μισθούς που υπάρχουν. Εκτός αν προκηρύξουν μόνιμες θέσεις, αλλά δεν θέλουν» επισημαίνει ο Α. Κιούλπαλης και υπενθυμίζει τη φράση που έχουμε ακούσει στο παρελθόν από κυβερνητικά χείλη: «Τι θα τους κάνουμε μετά;». Η στελέχωση του ΕΣΥ γίνεται ακόμα πιο σοβαρό ζήτημα αν αναλογιστούμε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα μπουν σε αναστολή οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει την ουσιαστική αντικατάστασή τους. Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου συμφωνεί ότι δεν είναι καλό να υπάρχουν ανεμβολίαστοι γιατροί, αλλά η εναλλακτική αυτών που θα φύγουν είναι οι τρίμηνες συμβάσεις. «Ποιος θα έρθει;» διερωτάται ο Α. Κιούλπαλης και συμπληρώνει: «Εδώ δεν έρχονται με δίχρονες συμβάσεις. Δεν έχει προβλέψει τίποτα η κυβέρνηση. Το είδαμε και με τους ιδιώτες στον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Μηδενική συμμετοχή. Και με 50 ευρώ τον εμβολιασμό, τη στιγμή που ο γιατρός του ΕΣΥ το κάνει δωρεάν».

Όπως καταγγέλλει ο Α. Κιούλπαλης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το ΕΣΥ, καθώς έχει αυτή την ιδεοληψία και ήλπιζαν να μην υπήρχε καν το τέταρτο κύμα. Ξαφνικά, όμως, έγινε αυτή η επιδημιολογική «έκρηξη» και άνοιξαν ξανά πτέρυγες Covid εις βάρος άλλων νοσημάτων, τα οποία έμειναν σε δεύτερη μοίρα το προηγούμενο διάστημα. «Μετέφεραν γιατρούς, μετέτρεψαν άλλα τμήματα και έγινε ένα αλαλούμ στα περισσότερα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με τον Α. Κιούλπαλη, αυτό που χρειάζεται είναι μαζικές προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να το κάνει. Μάλιστα, από τον Ιούνιο τα νοσοκομεία περιμένουν 2.000 θέσεις, οι οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα από το υπουργείο Υγείας. «Αναγκαίο, επίσης, είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος και να εγκριθούν όσο περισσότερα αντιικά φάρμακα γίνεται».

Το μέλλον πάντως μοιάζει δυσοίωνο, καθώς, όπως δηλώνει στην ΑΥΓΗ ο Α. Κιούλπαλης, «με τον προγραμματισμό που έχει η κυβέρνηση, το Μπέργκαμο είναι αναπόφευκτο»…

Ερμαιο της μετάλλαξης Δέλτα η Κρήτη

Την ίδια ώρα, στο έλεος του στελέχους Δέλτα είναι η Κρήτη. Αποκαλυπτικά είναι τα καθημερινά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ για το μεγαλύτερο νησί της χώρας. Από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 18 του μηνός η Κρήτη μετράει συνολικά 6.738 κρούσματα! Μάλιστα, πολλές φορές έχει ξεπεράσει σε απόλυτο αριθμό μολύνσεων τη Θεσσαλονίκη, μολονότι έχει μικρότερο πληθυσμό. Επίσης, έχει φτάσει στο σημείο να ξεπεράσει τα 500 κρούσματα μέσα σε μόλις μία ημέρα (στις 10.8 και στις 12.8).

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο, επίκουρο καθηγητή Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα και στη συμπεριφορά πολιτών που πιστεύουν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Αυτή τη στιγμή, πάντως, φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Στα υψηλότερα ίσως επίπεδα από την αρχή της πανδημίας» διευκρινίζει στην ΑΥΓΗ ο Α. Ζαφειρόπουλος και συμπληρώνει ότι μπορεί να μην έχουμε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά συνεχίζει να είναι μια κρίσιμη κατάσταση.

Πάντως, το στέλεχος Δέλτα είχε εντοπιστεί και εδώ και καιρό στην Κρήτη και οι επιστήμονες είχαν κρούσει το «καμπανάκι» του κινδύνου. «Στο βάθος το στέλεχος δούλευε, υπερκέρασε το αρχικό στέλεχος και είδαμε μετά την αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα» εξηγεί ο καθηγητής.

«Δυστυχώς, η αυξημένη μεταδοτικότητα δείχνει ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα» υπογραμμίζει ο Α. Ζαφειρόπουλος και αναφέρει ότι αυτά πρέπει να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε λάβει για το βρετανικό στέλεχος. «Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με επιφανειακά μέτρα τύπου μίνι lockdown, όπως αυτό που εφαρμόζεται τώρα στην Κρήτη» σχολιάζει ο καθηγητής για τους υφιστάμενους περιορισμούς στο νησί και τονίζει ότι μόνο ένα πραγματικό lockdown, πολύ πιο ισχυρό από αυτό της άνοιξης, θα αποτελέσει λύση. Μάλιστα, προβλέπει ότι αυτό θα χρειαστεί να το δούμε από τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί