Στη βουλή οι ζημιές από τον καύσωνα στην αγροτική παραγωγή της Κρήτης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με τις ζημιές από τον πρόσφατο καύσωνα στην παραγωγή σταφυλιού και συνολικά στην αγροτική παραγωγή της Κρήτης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:.

Το έντονο φαινόμενο του καύσωνα της περιόδου τέλος Ιουλίου – πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, με υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν  σε ορισμένες περιπτώσεις τους 45οC, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου σταφυλιού, ακόμα σε ελιές και σε κηπευτικές καλλιέργειες σε όλη την Κρήτη. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε υπάρξει και τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου. 

Χιλιάδες τόνοι διάφορων ποικιλιών επιτραπέζιου και μη σταφυλιού καταστράφηκαν σε περιοχές όπως της Μεσαράς, του Προφήτη Ηλία και συνολικά της επαρχίας Τεμένους, του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, του δήμου Μινώα Πεδιάδος και του δήμου Μαλεβιζίου. Οι καταστροφές στην παραγωγή σταφυλιού κυμαίνονται από το 30% ως και το 100% της παραγωγής, ανά παραγωγό, ενώ θα φανούν και το επόμενο διάστημα επιπλέον ζημίες, αφού τα σταφύλια έχουν «βράσει» και πιθανόν μεγάλο μέρος της παραγωγής που έχει απομείνει να κριθεί ως μη κατάλληλο για εξαγωγή. Ήδη οι περισσότεροι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού όχι μόνο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, αλλά έχουν καταβάλει ήδη μεγάλα ποσά ή έχουν χρέη για τα καλλιεργητικά έξοδα.

Παρά το ότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έχουν αρχίσει τις καταγραφές, υπάρχει αγωνία από τους μικρομεσαίους αγρότες των περιοχών αυτών για το αν ο ΕΛΓΑ και η κυβέρνηση έχει πρόθεση να προχωρήσει τη διαδικασία αποζημιώσεων, με δεδομένο ότι πάντα αυτές καθυστερούν και δίνεται πολύ μικρό ποσό σε σχέση με το ύψος της καταστροφής.

Αυτές οι καταστροφές έρχονται να επιδεινώσουν, ακόμα περισσότερο, τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των αγροτών, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της σκληρής αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, του τεράστιου κόστους των καλλιεργειών, της άγριας φορολογίας και των χαρατσιών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω της «GAIA-Επιχειρείν, κ.ά), του άδικου κανονισμού του ΕΛΓΑ, διαιωνίζοντας μια κατάσταση που οδηγεί σε χρεοκοπία τους μικρομεσαίους αγρότες. 

Παίρνοντας υπόψη τις διεκδικήσεις και τις ανησυχίες των αγροτών και των αγροτικών συλλόγων, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

  • Ποια άμεσα μέτρα θα πάρουν, για την έγκαιρη, δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση στο 100% των καταστροφών; Πότε σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών; 
  • Τι πρόκειται να κάνουν, για το πάγωμα κάθε οφειλής (σε εφορία, τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΓΑ, Δήμο κ.ά.) των πληγέντων αγροτών και την απαλλαγή από τη φετινή ασφαλιστική εισφορά;
  • Πώς αλλιώς προτίθενται να προχωρήσουν σε έκτακτη ενίσχυση του εισοδήματος των πληττόμενων παραγωγών;
  • Πότε θα αλλάξουν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να χρηματοδοτείται από τον Κρατικό προϋπολογισμό και να ασφαλίζεται και αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής από θεομηνίες και φυτοπαθολογικές ασθένειες;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί