Επιχείρηση διάσωσης 37 προσφύγων σε βραχονησίδα κοντά στη Λέρο

Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη μέρα σχεδόν για να διασωθούν – Είχαν μείνει χωρίς νερό και τροφή από τα ξημερώματα χωρίς ουσιαστική βοήθεια

Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη μέρα σχεδόν για να διασωθούν οι 37 πρόσφυγες που εγκαταλείφθηκαν από Τούρκους διακινητές σε βραχονησίδα κοντά στη Λέρο.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής το Λιμενικό τους περισυνέλεξε και σύμφωνα με πληροφορίες τους μεταφέρει στην Κω, όπου υπάρχει Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Είχαν μείνει χωρίς νερό και τροφή από τα ξημερώματα χωρίς ουσιαστική βοήθεια στη βραχονησίδα Λάρος, αναμένοντας το Λιμενικό να τους διασώσει.

Ανάμεσά τους βρίσκονται 4 μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών και έξι γυναίκες εκ των οποίων μια ηλικιωμένη με πατερίτσα.

Όπως κατήγγειλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το Λιμεναρχείο Λέρου αρνήθηκε επί ώρες να πραγματοποιήσει επιχείρηση απεγκλωβισμού των προσφύγων, παρά την πρωινή ενημέρωση πηγών του Λιμενικού ότι σπεύδουν στο σημείο σκάφη του Σώματος.

Το ΕΠΣΕ υπέβαλε κατεπείγουσα αναφορά στις ελληνικές αρχές, κοινοποιημένη στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πρόσφυγες επικαλούμενο τα δημοσιεύματα του efsyn.gr. Ενημέρωσε επίσης ότι οκτώ από αυτούς, τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στη διάθεση της οργάνωσης, εκφράζουν τη βούληση να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Λιμενικού το αρχηγείο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί για την ύπαρξη των προσφύγων και σκάφη του Λ.Σ. κατέφθασαν στο σημείο χωρίς να προσεγγίσουν αρχικά και μίλησαν για ισχυρούς ανέμους στην περιοχή.

Όπως διηγούνται οι ίδιοι οι πρόσφυγες στην κουρδόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα Pishti-News: Ξεκίνησαν με ιστιοφόρο σκάφος το ταξίδι τους από τα παράλια της Τουρκίας την Τετάρτη το βράδυ γύρω στις 11 με προορισμό την Ιταλία και ύστερα από περίπου μια ημέρα στη θάλασσα, ενώ βρίσκονταν στα ανοιχτά της βραχονησίδας Λάρος, κοντά στη Λέρο, η μηχανή του σκάφους παρουσίασε βλάβη ενώ στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι διακινητές που οδηγούσαν το σκάφος τούς παράτησαν στην βραχονησίδα και επέστρεψαν στην Τουρκία.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί