Φωτιά στα Βίλια: Κάηκαν σπίτια και αποθήκες – Στο Πεδίο Βολής Μεγάρων οι φλόγες

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται για τέταρτο 24ωρο η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, η οποία εκτός των άλλων έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Δείτε επίσης: Βίλια: Πύρινος στρόβιλος εκτοξεύει κορμό δέντρου προς τους πυροσβέστες – Τέταρτη μέρα ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.

Πυρκαγιά Βίλια
(INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το μεσημέρι φαίνεται πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Πυρκαγιά Βίλια
(EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Νωρίτερα, πάντως, και ενώ το πύρινο μέτωπο προς τα Μέγαρα ήταν ισχυρό ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κώστας Φυλακτός επεσήμανε πως ακόμα δεν επιχειρούν στο σημείο εναέρια μέσα και εάν είχαν σπεύσει θα είχε οριοθετηθεί η φωτιά και δεν θα είχε πάρει διαστάσεις.

Όπως είπε μόνο ένα ελικόπτερο έκανε μια ρίψη νερού όλη την ώρα που είναι σε εξέλιξη το νέο μέτωπο. 

Απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος του οικισμού Πανόραμα,  Σ. Κτενάς που έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων καθώς όπως είπε εάν πιάσει βοριάς και ενισχυθούν οι άνεμοι «Θα γίνουμε σαν το Μάτι».

Μέχρι στιγμής είπε ο πρόεδρος στο OPEN επιχειρούν δυο ελικόπτερα ενώ οι επίγειες δυνάμεις είναι λίγες και δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Το πύρινο μέτωπο εκτιμάται ότι έχει περίμετρο είκοσι χιλιομέτρων ενώ πλέον κινείται προς τέσσερις κατευθύνσεις και συγκεκριμένα προς Καραούλι, Αγ. Χαράλαμπο, Θέα και Παλαιοχώρι. Παράλληλα η φωτιά συνεχίζει να κάνει στάχτη το πυκνό δάσος στον Πατέρα.

 Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, το μεγάλο πρόβλημα είναι στον οικισμό Καραούλι καθώς η φωτιά έχει μπει μέσα στον οικισμό και απειλούνται σπίτια.

ΦΩΤΙΑ ΒΙΛΙΑ
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ο αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε, μάλιστα, ότι η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει σύντομα αφού ακόμα κι αν οριοθετηθεί θα υπάρχει πρόβλημα για τις επόμενες δέκα ημέρες με ενεργές εστίες και κίνδυνο αναζωπυρώσεων. 

Υποτιμήθηκε η φωτιά επεσήμανε ο Βασίλης Κόκκαλης, λέγοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν δώσει προτεραιότητα στη φωτιά στην Κερατέα που ξέσπασε επίσης την περασμένη Δευτέερα, περίπου, μιάμιση ώρα πριν από τα Βίλια.

Νωρίς το πρωί οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ζήτησαν από τους κατοίκους να εκκενώσουν τους οικισμούς
Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και ΤΙΤΑΝ χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει σταλεί, άγνωστο για ποιο λόγο, μήνυμα από το 112. Την εκκένωση έκαναν πόρτα – πόρτα αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο.

Το μέγα ερώτημα που πλανάται στους αποσβολωμένους κατοίκους της ευρύτερης περιοχή των Βιλίων είναι αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν ούτε κάν να οριοθετήσουν τη φωτιά με άπνοια, πώς θα το κάνουν με τις προβλέψεις να αναφέρουν εκδήλωση για δυνατών ανέμων στη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στο μέτωπο με περίμετρο 20 χιλιομέτρων επιχειρούν επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα  ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. 

Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.  Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί