Κοντοζαμάνης: Για όσους υγειονομικούς δεν εμβολιαστούν, ο νόμος θα εφαρμοστεί

Η ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπο Γώγο, για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, τις μεταλλάξεις και την πορεία των εμβολιασμών.

“Έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας και σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχό της” είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Και συνέχισε: “Η επανεμφάνιση της λοίμωξης έχει να κάνει με την μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι κυρίαρχη παντού. Κυρίως, είπε αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένα άτομα. Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα. Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς. Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%”.

“Πάνω από 80% έφτασε η παραλλαγή Δέλτα” και έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, τόνισε ότι εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας.

“Έχουμε τη μικρότερη αναλογία διασωληνωμένων και θανάτων σε σχέση με τα υψηλά κρούσματα. Τα εμβόλια παίζουν κεντρικό ρόλο. Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, δεν είναι τέλεια, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων”.

Στη συνέχεια ο κ. Γώγος έκανε έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.

“Είμαστε ευγνώμονες και εκτιμούμε το έργο των υγειονομικών μας. Για όσους δεν εμβολιαστούν, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει μισόλογα και αστερίσκους”, είπε από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί