Βίλια: Μέτωπο 20 χιλιομέτρων στην πυρκαγιά- Τεράστια οικολογική καταστροφή

Ακόμη μια πολύ δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της περιοχής των Βιλίων καθώς τα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν στην Αττική το Σάββατο δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο. Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή του δάσους στο όρος Πατέρα.

H φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Θέα, οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν χθες Τρίτη μήνυμα για εκκένωση.

Το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια είναι πάνω από 20 χιλιόμετρα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές, με το πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα να παραμένει παραδομένο στις φλόγες, με τις επίγειες δυνάμεις να μην μπορούν να πλησιάσουν, αφού η περιοχή είναι δύσβατη και τα εναέρια μέσα (που «σηκώθηκαν» με το πρώτο φως της μέρας) να έχουν αναλάβει και σήμερα το μεγαλύτερο βάρος της κατάσβεσης.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εστιάζονται κυρίως στην ανατολική πλευρά, στην τοποθεσία του Παλαιοχωρίου, το οποίο μαζί με τον οικισμό Θέα εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Παλαιοχώρι και στην Αγία Σωτήρα και δίνεται μεγάλη μάχη για να περιοριστεί η φωτιά και να μη φτάσει στην Οινόη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας ενώ μια σοβαρή αναζωπύρωση το βράδυ στα Βίλια έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν σώοι.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης

Nωρίς το πρωί, η φωτιά έχει «κατέβει» χαμηλά και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ απέχει 200 με 300 μέτρα από τους οικισμούς, σε πευκόφυτες περιοχές με αρκετά σπίτια μέσα στα πεύκα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος επικεντρώνεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη απόσταση καθώς όλη η κορυφογραμμή του βουνού φλέγεται.

Στο δρόμο προς τον οικισμό Θέα, τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να ανέβουν στο βουνό για να επιχειρήσουν καθώς η περιοχή είναι δύσβατη.

Χάρη στις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν ασταμάτητα χθες, η φωτιά έχει απομακρυνθεί από τον οικισμό στα Βίλια και καίει στην κορυφογραμμή. Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, η μόνη ελπίδα είναι τώρα η φωτιά να κινηθεί πιο χαμηλά, ώστε τα εναέρια μέσα, που ήδη σηκώθηκαν για να ριχθούν στη μάχη, να μπορέσουν να κάνουν ρίψεις.

Όπως είπε στο OPEN TV η κυρία Μαρία, κάτοικος στον οικισμό Θέα, γύρω στις 4 το πρωί ήρθαν εθελοντές και «μας εξανάγκασαν να εγκαταλείψουμε Μέχρι να βγούμε, κατέβαινε η φλόγα το βουνό Ποιος θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του τέτοιες ώρες Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άφησαν τη φωτιά να ξεφύγει τόσο».

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο κύριος Κώστας, περιέγραψε: «Πιστεύαμε ότι θα έσβηναν χθες τη φωτιά σήμερα είναι πολύ δύσκολα. Νιώθουμε αδικημένοι γιατί υπάρχουν πυροσβέστες και δεν μπορούν να πλησιάσουν τη φωτιά. Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι».

Ο Σωκράτης Βασιλείου, επικεφαλής Εθελοντών είπε «ό,τι μπορούμε να δώσουμε θα το κάνουμε».«Ήμασταν τυχεροί χθες το απόγευμα γιατί ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατάλαβε τη σοβαρότητα και έτσι σώθηκε η πόλη.το μέτωπο έφυγε από εμάς», σημείωσε ο Κώστας Μακρυνόρης, πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί