«Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη δεν είναι παρά μια επικοινωνιακή φούσκα»

Τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα από την κυβέρνηση καταγγέλλει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. δεν ήταν τελικά τίποτα παραπάνω από μια επικοινωνιακή φούσκα».

Και εξήγησε πως «κατέρρευσε για ακόμη μία φορά, με τελευταία την περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών».

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση «ενώ στα μέσα Ιουνίου αυτοθαυμαζόταν, ισχυριζόμενη ότι έχει επιτελικό σχέδιο και ότι έχει θέσει το σύνολο του επιχειρησιακού και διοικητικού μηχανισμού σε κίνηση και σε μια διαδικασία πρόληψης των πυρκαγιών, τελικά κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα».

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2018 «δημιούργησε μια ανεξάρτητη πολιτικά επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την οποία μάλιστα είχαν αποδεχθεί και από την πλευρά της Ν.Δ., με επικεφαλής τον κορυφαίο επιστήμονα κ. Γκολντάμερ, και η οποία κατέληξε σε πόρισμα για τις πολιτικές και επιχειρησιακές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευθούμε από τις πυρκαγιές, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται και με την κλιματική αλλαγή».

Όπως σημείωσε, αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αυτή την πρόταση και είχε εκκινήσει διαδικασία για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας και των σχετικών διοικητικών μηχανισμών και ενώ η διαδικασία αυτή «είχε γίνει αποδεκτή και από τη ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ακύρωσε».

«Το μόνο στο οποίο καταλήξαμε ήταν στον ίδιο παλιό μηχανισμό, να τεθεί επικεφαλής ένας υφυπουργός και αυτό να ονομαστεί “επιτελικό κράτος”», τόνισε.

Όσον αφορά τη χρήση του μηχανισμού 112, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε, με την υπερ-χρήση που έγινε, απαξιώθηκε σε πολλές περιπτώσεις από τους ίδιους τους αποδέκτες. Βλέποντας τις περιουσίες τους, το βιός τους να χάνεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πολλοί έμειναν στα σπίτια τους για να τα σώσουν».

Και τόνισε, ότι «πρώτιστη προτεραιότητα, προφανώς, είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά δυστυχώς η υπερβολική χρήση του 112 απαξίωσε το εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο αυτό εργαλείο, που κινδυνεύει τώρα να πέσει σε αχρησία», ενώ επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση «δεν πρέπει να γίνεται συμψηφισμός και σύγκριση των καταστροφών -ανθρώπινες ζωές από τη μία, περιουσίες από την άλλη».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση «υπέστη σφοδρή κριτική και από τους δασολόγους, και συνολικά από όσους γνωρίζουν πώς επιχειρησιακά πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές και αυτό, γιατί αντί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές με επιχειρησιακό τρόπο, η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με επικοινωνιακά κριτήρια». Έτσι, ανέφερε, «οδηγηθήκαμε στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή της χώρας στην ιστορία της».

Όσον αφορά το ζήτημα της πανδημίας και τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε για «πολύ ανησυχητική εικόνα», καθώς «οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι 15-20 την ημέρα και οι διασωληνωμένοι σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά».

«Δεν πρέπει ως κοινωνίες να εξοικειωθούμε με αυτά τα νούμερα», επισήμανε, σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο να το θεωρήσουμε κανονικότητα. «Η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο δεν μαθαίνει από τα λάθη της», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της πανδημίας ζητούσε ενίσχυση του ΕΣΥ, «που δεν έγινε ποτέ, και αντ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης είχε το θράσος να μιλήσει για συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων», ενώ «μειώθηκε ακόμη ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2021, καμία κίνηση δεν έγινε για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, παρ’ όλο που όπως φαίνεται ο ιός θα είναι μαζί μας για πάρα πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, «η κυβέρνηση απέτυχε στον εμβολιασμό και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, παρ’ όλο που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για ποσοστό 70% στις αρχές Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή είμαστε στον Αύγουστο που τελειώνει με ποσοστό εμβολιασμών που δεν φτάνει το 55%…».

Και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν υπήρξε συγκροτημένη καμπάνια ενημέρωσης, παρά μόνο νουθεσίες και “μάλωμα” των πολιτών», την ώρα που σημειώνονταν «διάφορα επικοινωνιακά ευτράπελα όσο μοιραζόταν πακτωλός εκατομμυρίων σε κανάλια, sites και λοιπά, με τις λίστες του κ. Πέτσα -πάνω από 70 εκατ. ευρώ».

Σε σχέση με το φαινόμενο των αντιεμβολιαστών, επισήμανε ότι «κανείς δεν αρνείται ότι διεθνώς ενισχύονται παραδοξολογικές και ανορθολογικές απόψεις κατά των εμβολιασμών, ωστόσο πολλές χώρες έχουν καταφέρει να αγγίξουν υψηλά ποσοστά, γιατί έχουν δουλέψει με τρόπο ο οποίος είναι συγκροτημένος και σοβαρός».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι «χρειάζεται λόγος εκπορευόμενος από το κράτος για την ενημέρωση ίσων προς ίσους», ότι «μόνο έτσι θα πετύχουμε και στην Ελλάδα το τείχος ανοσίας», επισημαίνοντας πάντως ότι «φυσικά το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα, όπως για τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, «που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τα τμήματα ή την αραίωση των μαθητών». Διότι, συνέχισε, «όσο υπάρχει συνωστισμός στις τάξεις αυτό θα αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, ενώ μάλιστα η επιδημιολογική εικόνα αφορά νεότερες ηλικίες. Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται να πράξει τα δέοντα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί