Εθελοντική Αιμοδοσία στον Τσούτσουρα

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  22/08/2021 στον Τσούτσουρα (στο λιμανάκι) και ώρες 10:00 – 13:30. Την αιμοδοσία διοργανώνουν ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσούτσουρα και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Τσούτσουρα. 

Οδηγίες για τους αιμοδότες 

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Οι άνδρες αιμοδοτούν κάθε 3 μήνες και οι γυναίκες κάθε 4 μήνες. Πρέπει να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ χωρίς μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Καλό είναι να έχετε λάβει ελαφρύ πρωινό. Πρέπει να έχετε μαζί σας την αιμοδοτική σας κάρτα ή το ΑΜΚΑ και ένα έγγραφο ταυτοποίησης ( (λ.χ αστυνομική ταυτότητα). 

Τι αλλάζει στην αιμοδοσία στην περίοδο της πανδημίας;

Η αιμοδοσία κατά τη διάρκεια της πανδημίας παραμένει μια ασφαλής διαδικασία. H COVID-19 δε μεταδίδεται μέσω του αίματος. 

Είναι απαραίτητο να τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.   Δεν επιτρέπεται να δώσετε αίμα εάν έχετε πυρετό ή οποιαδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού ή έχετε έρθει πρόσφατα σε επαφή με περιστατικό COVID-19. Σε περίπτωση νόσησης από COVID-19 πρέπει να παρέλθει περίπου ένας μήνας μετά τα τελευταία συμπτώματα για να μπορέσετε να δώσετε αίμα και να αισθάνεστε εντελώς καλά. 

Δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού για τους αιμοδότες που έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 με εμβόλια Pfizer, Astrazeneca, Janssen/J&J, Moderna (μπορούν να αιμοδοτήσουν από την επόμενη μέρα) με την προϋπόθεση ότι αισθάνονται καλά μετά τον εμβολιασμό. Σε περίπτωση ήπιων αντιδράσεων από το εμβόλιο περιμένουμε 7 μέρες από την πάροδο των συμπτωμάτων.  

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος, ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται.  Οι αιμοδότες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες που έχουν προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής τους ή οικείων τους προσώπων.  

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για: 

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας (για τους αιμοδότες <45 ετών). 

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων 

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες  γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης 

Οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ μεγάλες αυτήν την περίοδο. Κάθε προσφορά είναι πραγματικά πολύτιμη! Περισσότερες πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί