Βοήθεια 3 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στην Αϊτή για άμεσες πρώτες ανάγκες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την Αϊτή, ώστε να αντιμετωπίσει τις πλέον επείγουσες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 14ης Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων δίνει 1.419 νεκρούς και τουλάχιστον 6.900 τραυματίες, ενώ τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τραυματίες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητές τους να φροντίζουν ασθενείς.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ θα καλύψει τις πιο άμεσες ανάγκες, όπως η παροχή ιατρικής βοήθειας σε τοπικά νοσοκομεία που έχουν πληγεί, η υποστήριξη των υπηρεσιών υδροδότησης, αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και η παροχή καταφυγίων και υπηρεσιών προστασίας προς τις περισσότερο πληγείσες και μειονεκτικές κοινότητες.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε σχετικά: «Επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες ακολουθούν τον καταστροφικό σεισμό 7,2 βαθμών που έπληξε την Αϊτή. Η Ε.Ε. κινητοποιεί γρήγορα υποστήριξη σε αυτή την ήδη εξαιρετικά εύθραυστη χώρα, όπου οι τυφώνες και οι έντονες βροχοπτώσεις επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη δεινή κατάσταση. Ο σεισμός χτύπησε τη στιγμή που η πανδημία της COVID-19 και η κλιμακούμενη ανασφάλεια αποτελούσαν ήδη απειλή για τη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια».

Ο σεισμός προκάλεσε και τεράστιες υλικές ζημιές, καθώς σπίτια, εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία και νοσοκομεία καταστράφηκαν ή κατέρρευσαν εντελώς, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν: άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Η Αϊτή δεν είχε συνέλθει ακόμα από τον φονικό σεισμό του 2010 με τους περισσότερους από 200.000 νεκρούς, την επιδημία χολέρας που ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα με περισσότερα από 3.000 θύματα, τα χτυπήματα των τυφώνων, τη βία των συμμοριών και από πέρυσι την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Ανρί έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Αϊτινή επικεφαλής της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά – Save the Children», Λέιλα Μπουράλα, μίλησε για «μέγιστη ανθρωπιστική καταστροφή».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί