Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στα Βίλια – Αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Συνεχίζει να καίει η φωτιά στην περιοχή των Βιλίων, έχοντας κατέβει αρκετά χαμηλά στο όρος Πατέρα.

Δείτε επίσης: Δραματική η κατάσταση στα Βίλια– Νέα μήνυμα για εκκένωση 4 οικισμών- Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα

Όλες οι προσπάθειες τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, έχουν επικεντρωθεί στο Νοτιοανατολικό κομμάτι της πυρκαγιάς στην περιοχή Γκίνη Μάντρας, και στο Νοτιοδυτικό, στα Βαθυχώρια (Μικρό και Μεγάλο). Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς έχει ανακοπεί η επέκτασή της.

Ταυτόχρονα οι πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολήθηκαν την Τρίτη και σε άλλες δυο πυρκαγιές. Μια στο Σαλμένικο Αχαΐας (κοντά στο Αίγιο) και μια στους Αντιφιλίππους στους πρόποδες του Παγγαίου στο νομό Καβάλας.

Όλες οι ενέργειες από εναέρια μέσα στα Βίλια, συνεχίστηκαν μέχρι και το τελευταίο φως ενώ οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η εικόνα της πυρκαγιάς στα Βίλια από δορυφόρο (18:30) – Πηγή: zoom.earth

Παράλληλα, στα Βίλια οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με πεζοπόρα τμήματα του Στρατού, δυνάμεις που έχουν έρθει σε βοήθεια από χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και με τους κατοίκους και τους εθελοντές που έχουν σπεύσει στην περιοχή, προχωρούν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών έτσι ώστε να προστατεύσουν τον οικισμό.

Η μάχη που δίνεται είναι τεράστια, με τα εναέρια μέσα – μεταξύ των οποίων και το θηριώδες ρωσικό αεροσκάφος – να συνεχίζουν ασταμάτητα τις ρίψεις νερού έτσι ώστε να μειώσουν την ένταση της φωτιάς και να δώσουν την ευχέρεια στις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουν το μέτωπο και να δημιουργήσουν τις αντιπυρικές ζώνες.

Καλύτερη εικόνα στην Κερατέα

Τα καλά νέα, ωστόσο, ήρθαν από το μέτωπο στη Λαυρεωτική. Εκεί όπως φαίνεται η φωτιά έχει πλέον οριοθετηθεί και δεν υπάρχουν άλλες αναζωπυρώσεις. Οι δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο περιβρέχουν την περίμετρο, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εξάπλωσης.

Άλλες 50 δασικές πυρκαγιές την Τρίτη – Πόσες δυνάμεις επιχειρούν και πού

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, την Τρίτη (17.08) εκδηλώθηκαν 50 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Περιοδικά επιχείρησαν 8 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 1 Ε/Π ως συντονιστικό της ΕΛ.ΑΣ., 2 Ε/Π από τη Ρωσία και 1 Ε/Π από Αραβικά Εμιράτα καθώς και 4Α/Φ συμπεριλαμβανομένων των 2 Α/Φ Ilyushin Il-76. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 20 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 3 Ε/Π της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία καθώς και 12 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Ilyushin Il-76 και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί