Έκτακτη ενημέρωση Χρυσοχοΐδη για τις φωτιές: Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το Beriev

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσε το βράδυ της Τετάρτης (17.08.2021) για τις φωτιές στα Βίλια και την Κερατέα.

“Στη Λαυρεωτική η φωτιά είναι πλέον οριοθετημένη, με μικρές καύσεις, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 8 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Στα Βίλια η κατάσταση είναι καλύτερη. Αντιμετωπίσαμε πολλές αναζωπυρώσεις. Εκκενώθηκε το γηροκομείο “Παναγία Φανερωμένη”. Επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 130 οχήματα, 9 ομάδες πεζοπόρο, καθώς επίσης 143 πυροσβέστες από την Πολωνία με 46 οχήματα και 40 στελέχη του στρατού”.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στους λόγους που δεν πέταξε το ρωσικό αεροσκάφος Beriev, λέγοντας πως «λόγω συμπλήρωσης ωρών πτήσης, βρισκόταν σε προγραμματισμένη συντήρηση που έγινε πιο ενδελεχής μετά το δυστύχημα στην Τουρκία».

Δείτε επίσης: Αποκάλυψη: Γιατί δεν πέταξε το Beriev στις πρόσφατες πυρκαγιές – Απαντήσεις ζητά ο Χρ. Σπίρτζης

Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι όσον αφορά στη δεύτερη πυρκαγιά, η βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει το ρωσικό πυροσβεστικό είναι μεγάλη, καθώς η φωτιά έκαιγε και συνεχίζει να καίει πυκνό δάσος και όχι κατοικημένες περιοχές.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επικαλέστηκε τη συμπλήρωση ωρών πτήσης του ρωσικού πυροσβεστικού και την ανάγκη εργασιών συντήρησης. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι η συντήρηση του Beriev ήταν προγραμματισμένη και ξεκίνησε στις 13/8 στις 18:08.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για να ξαναπετάξει το εν λόγω πυροσβεστικό αεροπλάνο χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις ημέρες συντήρησης ακόμη και αν αυτές έγιναν «περισσότερο ενδελεχής», λόγω της συντριβής του ίδιου τύπου αεροσκάφους στην Τουρκία λίγες ημέρες νωρίτερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που το Beriev δεν μπόρεσε να βοηθήσει τη Δευτέρα στην αντιμετώπιση των δυο πολύ μεγάλων πυρκαγιών ήταν το γεγονός ότι το θηριώδες ρωσικό πυροσβεστικό είχε εξαντλήσει εδώ και σχεδόν 10 ημέρες τις ώρες πτήσεις που είχαν συμφωνηθεί με τη Ρωσία κατά την ενοικίασή του και απαιτείτο η επέκτασή της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νομική υπηρεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αν και είχε ενημερωθεί εγκαίρως από τους Ρώσους, επέδειξε σημαντική καθυστέρηση στο να προχωρήσει στην επέκταση της σύμβασης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνδράμει στην κατάσβεση το εν λόγω αεροπλάνο.

Σημειώνεται ότι και ο Χρήστος Σπίρτζης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση για το εν λόγω ζήτημα κάνοντας λόγο για αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί