“Ανορυσσόμενα μαρτύρια παλαιάς δόξης” 

Δεύτερος κύκλος θεματικών ξεναγήσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου 

Πώς συνδέονται οι αρχαιότητες με τη σταδιακή διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων μετά την Επανάσταση του 1821; Πώς αναδείχθηκε το θέμα της προστασίας των Κρητικών αρχαιοτήτων σε ζήτημα διεθνούς εμβέλειας κατά τον 19ο αι.; Ποια η συμβολή των Κρητών και των ξένων αρχαιολόγων προς την κατεύθυνση αυτή μέσα από τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της νεοσύστατης Κρητικής Πολιτείας (1898-1913); Τι προέβλεπε για τις αρχαιότητες ο Αρχαιολογικός Νόμος του 1899 που θέσπισε η Κρητική Πολιτεία; 

Σε μια σειρά θεματικών ξεναγήσεων, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι αρχαιολόγοι του ΑΜΗ παρουσιάζουν εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου που έχουν μια ξεχωριστή «ταυτότητα»: αποτελούν είτε εμβληματικά ευρήματα που ήλθαν στο φως κατά τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές στην Κρήτη στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αι., είτε τα πρώτα αντικείμενα που καταγράφτηκαν στους επίσημους καταλόγους της νεοσύστατης αρχαιολογικής συλλογής του Κρητικού Μουσείου και του μετέπειτα Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, με τη φροντίδα των πρώτων Εφόρων Αρχαιοτήτων, Ιωσήφ Χατζηδάκη και Στέφανου Ξανθουδίδη. Οι σημαντικοί αυτοί αρχαιολογικοί θησαυροί ανανέωσαν το διάχυτο αίσθημα του φιλελληνισμού του 19ου αι. και διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα κρητικά πράγματα, συμβάλλοντας έμμεσα στις διπλωματικές εξελίξεις μέχρι την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. 

Πέμπτη 19/08 και Παρασκευή 20/08, δύο ξεναγήσεις στις 18.00 και στις 19.00. 

Η αρχαιολόγος του ΑΜΗ Ειρήνη Γαλλή παρουσιάζει τα πρώτα πήλινα αγγεία και τα πρώτα χρυσά κοσμήματα  που καταγράφηκαν στους καταλόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Εντοπίσθηκαν το 1887 από  χωρικούς στη θέση Άγιος Ονούφριος Μεσαράς και απαρτίζουν ένα από τα πρώτα σύνολα της Πρώιμης Εποχής  του Χαλκού που ανακαλύφθηκαν στην Κρήτη, όταν αυτή ανήκε ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Τετάρτη 25/08 και Πέμπτη 26/08, δύο ξεναγήσεις στις 18.00 και στις 19.00 

Ο αρχαιολόγος του ΑΜΗ Κλεάνθης Σιδηρόπουλος παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη ομάδα γλυπτών, που  χρειάστηκε να αγοράσει ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου στα 1886 από τη Γόρτυνα με σημαντικότερο  το ακέραιο και σπάνιο άγαλμα φιλοσόφου, το οποίο φέρει τον αριθμό 1 στον Κατάλογο των Γλυπτών του  Μουσείου Ηρακλείου. 

Τρίτη 31/08 και Πέμπτη 02/09, δύο ξεναγήσεις στις 18.00 και στις 19.00 

Η αρχαιολόγος του ΑΜΗ Γεωργία Φλούδα παρουσιάζει τις πρώτες πινακίδες Γραμμικής Β από την ανασκαφή  του Arthur Evans στην Κνωσό. Με αφετηρία αυτές τις πρώτες επιγραφές, που καταγράφηκαν στους  καταλόγους του Μουσείου, αναλύει την ιδιαίτερη συμβολή του Βρετανού αρχαιολόγου στην κατανόηση της  Γραμμικής Β και στη μελέτη των μινωικών γραφών. 

Λόγω των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με δηλώσεις συμμετοχής στo τηλέφωνo 2810279064 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου λειτουργεί με εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων αρχών για την  αποτροπή της διασποράς του COVID-19. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί