Θεοδωρίδου: Έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν υποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου

Έκκληση στους γονείς, απηύθυνε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, να προγραμματίσουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών κατά του κορωνοϊού. Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, η Μ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι παρά τους δικαιολογημένους δισταγμούς που έχουν οι γονείς, «ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος, τον οποίο εμπιστεύονται», ενώ αναφέρθηκε και στα δεδομένα για την τρίτη δόση του εμβολίου, για την οποία ο δόκιμος όρος, όπως είπε, είναι «ενισχυτική δόση».

Αρχικά η Μ. Θεωρίδου, επανέλαβε τη σύσταση του τελευταίου 10ημέρου του Ιουλίου για εμβολιασμό των 12-15 ετών, επισημαίνοντας ότι στοχεύει στην προστασία της υγείας των παιδιών, στην επαναφορά των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης και στις κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και στην προστασία των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντός τους.

Τόνισε επίσης ότι «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των ήπιων συμπτωμάτων και οι παρενέργειες του μυοκαρδίου είναι εξαιρετικά σπάνιες (12,6 περιπτώσεις στο 1 εκατ.) ενώ υπερδεκαπλάσιος είναι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κορονοϊό»

Όπως τόνισε από τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο τα παχύσαρκα παιδιά, καθώς και τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, με ανοσοεπάρκειες, σύνδρομα και αναπτυξιακά προβλήματα. Ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου παγκοσμίως και για αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι οι συνήθεις των εμβολίων και πως είναι εξαιρετικά σπάνιες οι μυοκαρδίτιδες (12,6 περιπτώσεις στο ένα εκατομμύριο).

Επανέλαβε την ασφάλεια των εμβολίων και εξήγησε ότι ο καλύτερος σύμβουλος των γονιών είναι ο παιδίατρος, που θα τους συμβουλεύσει και έχει χορηγήσει όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους, τα οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να τα ξεχνούν.

Τρίτη ενισχυτική δόση

 Γα το ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, για την οποία γίνεται συζήτηση τον τελευταίο καιρό αναφέρθηκε σε μελέτες για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπου φαίνεται ότι μετά τους 6 μήνες μειώνεται το επίπεδο αντισωμάτων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι ο ΠΟΥ ζήτησε μορατόριουμ 3ης δόσης ώστε να εμβολιαστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος. Με βάση και το αίτημα αυτό, η χορήγηση της 3ης δόσης πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και κατά προτεραιότητα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Με βάσει το αμερικανικό CDC, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι μεταμοσχευμένοι, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, με HIV και όσοι λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα στηρίζει τη γνωμοδότηση της στα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 5.850.000 με μία δόση, ενώ 5.515.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 52,5%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί