Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώσεις οικισμών – «Ενδείξεις για εμπρησμό»

Στο όρος Πατέρα οι φλόγες – Εντολή εκκένωσης μέσω του 112 και για την Βενίζα – Την ύπαρξη ενδείξεων για εμπρησμό ανέφερε ο δήμαρχος Μάνδρας στο ΑΠΕ

Αγώνα με όσες δυνάμεις είναι διαθέσιμες δίνει η Πυροσβεστική με την συνδρομή εθελοντών, του Στρατού και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, να περιορίσουν τις πυρκαγιές στα Βίλια και στην Κερατέα, πριν πέσει η νύχτα και αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Πυρκαγιές, που έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις και περιουσίες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρες έγινε νωρίτερα από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Το γεγονός αυτό δηλώνει πως η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη με τον πρόεδρο των κατοίκων να δηλώνει πως κινδυνεύουν τα Βίλια.

Δείτε επίσης: Στις φλόγες και πάλι η Αττική- Ορατή από το διάστημα η φωτιά στην Κερατέα

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 για την εκκένωση του χωριού Βενίζα.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού: «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα Βίλια, όπου το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα, έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή. Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη δασική πυρκαγιά στα Βίλια, τα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 μποφόρ, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 μποφόρ.

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στα Βίλια, η οποία είναι ανεξέλεγκτη και καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί.

Στα Βίλια πνέουν άνεμοι 4 μποφόρ με ριπές 6 μποφόρ που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Συνολικά στα Βίλια επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

https://twitter.com/112Greece/status/1427211104292413443?ref_src=twsrc%5Etfw
https://twitter.com/112Greece/status/1427224753832697857?ref_src=twsrc%5Etfw

Διακοπές κυκλοφορίας στα Βίλια, λόγω της πυρκαγιάς

Πριν από λίγο διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται οτι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων και στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, προχώρησε και νωρίτερα η Τροχαία.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό ‘Αγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί