Σχεδόν 90 οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα στην Αλγερία

Χωρίς τέλος η ανείπωτη τραγωδία στην Αλγερία, όπου πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές συνεχίζουν σήμερα να σβήνουν τις τελευταίες δασικές φωτιές που σαρώνουν τα βόρεια της χώρας και έχουν από τη Δευτέρα προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 90 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμούς των τοπικών αρχών.

«Οι ομάδες πολιτικής προστασίας εργάζονται επί του παρόντος για να σβήσουν 29 πυρκαγιές σε 13 νομούς», κυρίως σε Τίζι Ούζου, Τζιτζέλ και Μπετζάια, στην Καμπυλία, αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους. Συνολικά 43 εστίες κατασβέστηκαν σε 20 νομούς τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι φωτιές ενισχύονται από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με την αλγερινή ηγεσία, οι πυρκαγιές οφείλονται στην πλειονότητά τους σε «εγκληματική» πρόθεση και πυρομανείς συνελήφθησαν.

Όμως, ειδικοί και αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν την έλλειψη προληπτικού σχεδιασμού και την αδυναμία των δημοσίων αρχών ενώπιον ενός επιδεινούμενου φαινόμενου κάθε χρόνο στην Αλγερία.

Το υπουργείο Άμυνας οργάνωσε δύο τελετές στη μνήμη των 33 στρατιωτών, που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα. Η μια πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Αλγερίου, παρουσία του αρχηγού του γενικού επιτελείου Σαΐντ Σενεγκρίχα, και η άλλη στην πόλη Κονσταντίν (βορειοανατολικά).

«Οι ήρωες αυτοί θυσίασαν την ψυχή τους για την πατρίδα, για να σώσουν τους συμπολίτες τους από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας», δήλωσε ο στρατηγός Μπουαλέμ Μαντί, διευθυντής Επικοινωνίας του υπουργείου Άμυνας στον επικήδειο λόγο του κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του εθνικού πένθους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί