Η βροχή έσβησε εστίες φωτιάς στην Ηλεία – Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία

Σε επιφυλακή βρίσκονται στη Γορτυνία ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πεζοπόρα τμήματα για την αντιμετώπιση τυχόν νέων αναζωπυρώσεων φωτιάς.

Στην Ηλεία μέχρι αργά χθες βράδυ δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο. Η βροχή που εκδηλώθηκε στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έσβησε τις όποιες μικρές εστίες φωτιάς υπήρχαν.

Στην ανατολική Μάνη οι πυροσβέστες επιχειρούσαν καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στο Σχιστό στο Πέραμα ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή.

Στο μεταξύ παρατείνεται για μία ακόμα εβδομάδα έως τις 20 Αυγούστου στις έξι το πρωί η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη την επικράτεια η μετακίνηση, διέλευση, παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. 

Υπενθυμίζεται πως χθες υπήρχαν πύρινες εστίες σε πολλά σημεία στη χώρα, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν συνέτειναν στην επέκταση των μετώπων. Ταυτόχρονα, μεγάλος είναι ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων στα σημεία όπου έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 106 δασικές πυρκαγιές. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στο Νεοχώρι Αρκαδίας χθες το μεσημέρι, με τις φλόγες να φτάνουν στα πρώτα σπίτια. Στο σημείο επιχειρούσαν εναέριες και επίγειες δυνάμεις, καθώς η φωτιά ήταν δύσκολο να ελεγχθεί και ο πρωταρχικός στόχος ήταν να κρατηθούν οι φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν χθες και στη Γορτυνία Αρκαδίας και έδωσαν μεγάλη μάχη προκειμένου να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν δύσκολη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καθώς εμφανίζονταν συνέχεια καινούργιες μικροεστίες. Μηχανήματα είχαν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να εμποδίσουν τη φωτιά να φτάσει στο Μαίναλο. Στην Αρκαδία αλλά και την Ηλεία επιχειρούσαν χθες πολλές πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού πολιτικής προστασίας.

Στο μεταξύ, φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας στη θέση Μαζαρέτα. Η φωτιά έκαιγε στα ορεινά του Αυλώνα πίσω από την Πάρνηθα σε περιοχή που είναι απρόσιτη από τον δρόμο. Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί η φωτιά στην Τανάγρα Βοιωτίας, η οποία ξέσπασε σε δασική έκταση στα Μαζαραίικα. Στην Αρλα της δυτικής Αχαΐας, η φωτιά που ξεκίνησε χθες το πρωί προσέγγισε επικίνδυνα τα σπίτια του οικισμού, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση και εναέριων μέσων.  

Χθες το μεσημέρι στα Μέθανα ξέσπασε φωτιά σε γεωργική έκταση, χωρίς να απειληθούν κατοικίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, θεωρήθηκε απαραίτητη η συνδρομή εναέριων μέσων, εξαιτίας του ότι η πυρκαγιά ήταν σε δύσβατη περιοχή. Σε ύφεση βρισκόταν από χθες το απόγευμα και η πυρκαγιά στη Φούρκα του Δήμου Κασσάνδρας στο νομό Χαλκιδικής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. Στο σημείο επιχειρούσαν 76 πυροσβέστες με 29 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά στη Φούρκα είναι μία από τις πέντε που ξέσπασαν τα ξημερώματα σε ισάριθμες περιοχές των Δήμων Κασσάνδρας και Σιθωνίας στον νομό Χαλκιδικής και σύμφωνα με την Πυροσβεστική πιθανώς να οφείλονται στους πολλαπλούς κεραυνούς που έπεσαν λόγω της κακοκαιρίας.

Οπως έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε γενική επιφυλακή παραμένουν και σήμερα όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων).
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Εύβοιας).
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Λακωνίας).
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Π.Ε. Λέσβου, Π.Ε. Χίου, Π.Ε. Σάμου, Π.Ε. Ικαρίας).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί