ΗΠΑ: Έγκριση της τρίτης δόσης για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά τουCovid-19 σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της προστασίας για εκείνους με μειωμένη ανταπόκριση στα τυπικά εμβόλια.

Η άδεια ισχύει τόσο για το εμβόλιο της Moderna όσο και για το εμβόλιο της Pfizer, και αφορά όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ανέφερε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της αργά την Πέμπτη. Άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζονται επιπλέον δόση αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο FDA.

Αυτό που οδήγηση στην απόφαση για την ενισχυτική δόση ήταν μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην New England Journal of Medicine την Τετάρτη η οποία έδειξε ότι μια επιπλέον δόση του εμβολίου της Moderna αύξησε σημαντικά τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του Covid σε ασθενείς που είχαν κάνει μεταμόσχευση. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μεταξύ των ασθενών που έκαναν placebo εμβόλιο, αντί για την τρίτη δόση, μόλις το 18% έδειξε τα επιθυμητά επίπεδα αντισωμάτων.

Ενώ τα εγκεκριμένα από τις ΗΠΑ εμβόλια Covid-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλείας και θανάτου στους περισσότερους ανθρώπους, οι ενισχυτικές δόσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για ασθενείς με μεταμόσχευση και άλλους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι συχνά δεν λαμβάνουν επαρκή ανταπόκριση στο πρώτο εμβολιαστικό τους γύρο. Οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι αποτελούν περίπου το 3% των ενηλίκων, δήλωσε στο Bloomberg η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Ροσέλ Ουαλένσκι.

Να σημειωθεί ότι πολλοί ασθενείς αναζήτησαν επιπλέον δόσεις μόνοι τους καθώς προέκυπταν ευρήματα σχετικά με τις αποκρίσεις τους στα εμβόλια. Ο καθηγητής χειρουργικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, Ντόρι Σεγκέβ, δήλωσε ότι η ερευνητική του ομάδα παρατήρησε περισσότερους από 200 λήπτες μεταμοσχεύσεων που έκαναν την τρίτη δόση και υποψιάζεται ότι το έχουν κάνει και πολλοί άλλοι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Οι σύμβουλοι του CDC είχαν εκφράσεις τις ανησυχίες τους τον περασμένο μήνα σχετικά με τους ασθενείς που εμβολιάζονται με την ενισχυτική δόση χωρίς επιτήρηση και τις ανισότητες που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί