Στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας ο Αλ. Τσίπρας: «Η σκέψη μας συνεχίζει να είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη»

«Η πολιτική ευθύνη για την καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης»

Δριμεία κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, οι οποίοι, ενώ οι πυρκαγιές συνέχιζαν να καίνε και χθες, εξακολουθούν να επιδίδονται σε επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας χωρίς αυτοκριτική και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις και τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης.

«Η σκέψη μας συνεχίζει να είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη» τονίζει η Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας, όπως αναφέρει το avgi.gr.

«Η πολιτική ευθύνη για την καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης» υπογράμμισε χθες (ΕΡΑ) ο Νάσος Ηλιόπουλος καταλογίζοντάς του την ευθύνη για τα «τεράστια λάθη στη διαχείριση και για το επιτελικό μπάχαλο», ενώ επισήμανε τη δέσμευση ότι τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί μόλις τελειώσει αυτή η μάχη, που συνεχίζεται.

Δεδομένης της συγκεκριμένης πρότασης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ανασυγκρότηση, ο εκπρόσωπος του κόμματος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει «για ποιο λόγο τα άφησε όλα αυτά στο συρτάρι και άφησε την πολιτική προστασία να λειτουργεί με το ίδιο αναποτελεσματικό πλαίσιο που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια».

Να απαντήσει γιατί θεώρησε ότι περισσεύουν οι 5.066 εργαζόμενοι που το 2018 και το 2019 εργάστηκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας καταργώντας ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μετ’ επιτάσεως απόσυρση του «αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη», με τον οποίο «καταργήθηκε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών -κάτι που ξεκάθαρα κλείνει το μάτι στους καταπατητές-, χαλάρωσε σε τρομακτικό βαθμό το πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura και, αντί να προωθεί την ανακύκλωση, ανοίγει τον δρόμο στο να καίμε σκουπίδια».

Στεγαστικό… χρέος

Σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πληγέντων σημείωσε πως «από τα 150.000 ευρώ που θα δοθούν ως στεγαστική βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς, ένα ποσοστό 20% θα είναι άτοκο δάνειο». «Δεν γίνεται να λέει η κυβέρνηση σε ανθρώπους που έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής ότι θα βρεθούν και με 30 χιλιάρικα χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόνο επικοινωνία…

Χαρακτήρισε ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν περιλαμβάνει στα σχέδιά του την αναθεώρηση του ταμείου ανάκαμψης, λέει πως θα αναλάβει προσωπικά την υπόθεση, συγκεντρώνει τα πάντα στο γραφείο του, σε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει την πραγματικότητα της βόρειας Εύβοιας».

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να σταματήσει τη φωτιά, φαίνεται όμως ότι δεν επιθυμεί να σταματήσει ούτε την καταστροφή», γι’ αυτόν «υπάρχει μόνο η επικοινωνία» τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος. Μια επικοινωνία «που κατέρρευσε σε ζωντανή σύνδεση», «που δεν ντράπηκε ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές να λέει ψέματα δημοσίως».

Θύμισε ότι «τη στιγμή που ο κ. Χαρδαλιάς έλεγε χθες ότι περίπου όλα είναι καλά, εκκενώνονταν 19 οικισμοί στην Αρκαδία».  Ότι μέσω του  Ά. Σκέρτσου το Μ. Μαξίμου έλεγε πως έχουμε 74 εναέρια μέσα, ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωνε ότι πετάνε μόλις 20.  Ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής έλεγε πως στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 7 με 8 εναέρια μέσα και ο Ν. Χαρδαλιάς ότι επιχειρούν 17.

Σπίρτζης
facebook/chspirtzis

Επικοινωνία πάνω στην καταστροφή και τον πόνο των πολιτών

Για «ελλιπέστατες εξαγγελίες σε σχέση με τις αποζημιώσεις προηγούμενων φυσικών καταστροφών» κάνει λόγο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Χρήστος Σπίρτζης

Ασκηση επικοινωνιακής πολιτικής «ακόμη και πάνω στις καταστροφές και τον πόνο των πολιτών» καταγγέλλει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αφενός χαρακτηρίζοντας ελλιπέστατες τις κυβερνητικές εξαγγελίες αποζημιώσεων σε σχέση με τις αποζημιώσεις προηγούμενων καταστροφών και αφετέρου στηλιτεύοντας την παντελή απουσία υπουργών από τις πυρόπληκτες περιοχές.

«Δεν ‘τίμησαν’ με την παρουσία τους τούς πληγέντες συμπολίτες μας, δεν έσπευσαν να αποδείξουν στην πράξη ότι βρίσκονται κοντά τους για να ακούσουν τα προβλήματά τους, να συμπαρασταθούν στη στενοχώρια τους, να τους δώσουν κουράγιο, να τους ενημερώσουν, να ακούσουν για τις ελλείψεις, το δράμα που έζησαν και ζουν, τον πόνο τους, τα παράπονά τους» επισήμανε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Αντιθέτως, παρατήρησε, αρκούνται στις εξαγγελίες «της γνωστής τακτικής, του επικοινωνιακού επιτελικού κράτους Μητσοτάκη». Δηλαδή των «μέτρων αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Τόνισε ότι «επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν ως ικανοποιητικές αποζημιώσεις οι ελλιπέστατες εξαγγελίες αποζημιώσεων σε σχέση με τις αποζημιώσεις προηγούμενων φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών».

Προκαταβολή…

Συγκεκριμένα μίλησε για εμπαιγμό των πολιτών όταν η κυβέρνηση εξαγγέλλει την αποζημίωση για οικοσκευή, μαζί με έναν «πρωτότυπο» όρο, αυτόν της «προκαταβολής» από ό,τι δικαιούται ο κάθε πυρόπληκτος πολίτης για να αποκαταστήσει τις βλάβες του σπιτιού του, η οποία ως προκαταβολή θα αφαιρείται από το ποσό που τελικά θα λάμβανε για την επιδιόρθωση ή την ανακατασκευή του.

«Ξέχασαν» τα 5.000 και 8.000 ευρώ

Η κυβέρνηση, είπε, θολώνει τα νερά για να κρύψει ότι δεν εξήγγειλε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και των 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, που υπήρχε τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και στις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» επί Ν.Δ. τον περασμένο χειμώνα.

Δεν… υπολόγισαν το κόστος κατασκευής

Την κατηγόρησε ακόμη ότι εξαγγέλλει ως μεγάλη ικανοποιητική επιδότηση για κάθε καταστραμμένο κτήριο το πλαφόν των 150.000 ευρώ «που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως τιμολόγιο των 100 ευρώ/τ.μ. για μέγιστη επιφάνεια 150 τ.μ., υποκρύπτοντας ότι το κόστος της κατασκευής και των υλικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο».

Ούτε αποζημίωση περιβάλλοντος χώρου

Ο Χρ. Σπίρτζης επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν εξαγγελίες για την αποζημίωση του περιβάλλοντος χώρου κάθε οικίας, τη συλλογή του αμιάντου και των επιβλαβών για τη δημόσια υγεία υλικών, των καμένων αυτοκινήτων και συσκευών.  Όπως δεν υπάρχει σχέδιο, πρόσθεσε, για την έναρξη της υλοτόμησης των καμένων δέντρων, έστω στους οικισμούς που επλήγησαν, ούτε για τον καθαρισμό ρεμάτων και την κατασκευή κορμοδεμάτων.

Κατόπιν αυτών ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο μέχρι σήμερα απολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αποκατάσταση των πληγών των συμπολιτών μας, των υποδομών και του περιβάλλοντος στη Σάμο, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και όπου είχαμε φυσική καταστροφή «δείχνει την ανεμελιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί