Παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η καινοτόμος Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Περιφέρειας Κρήτης

Η νέα καινοτόμος Υποδομή ΓεωχωρικώνΠληροφοριών GIS Crete, της Περιφέρειας Κρήτης που υποστηρίζει τη διασύνδεση των υπηρεσιών με τους φορείς και τους πολίτες, ενώ αυξάνει τη διαλειτουργικότητα και την εξοικονόμηση πόρων, παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Στην παρέμβαση του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε, ότι, η καινοτόμος υποδομή υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2021-2023 και με την ολοκλήρωση της, έχουμε ένα λειτουργικό παραγωγικό σύστημα δυναμικής, ελεύθερης και διάφανης διάθεσης γεωχωρικών πληροφοριών και μια αποτελεσματικότερη διασύνδεση των υπηρεσιών με τους φορείς και τους πολίτες. 

Η παρουσίαση των λειτουργιών της νέας υποδομής στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε από την Γεωλόγο Ερμιόνη Γιαλύτη, ειδική σύμβουλο του Περιφερειάρχη Κρήτης. Όπως ανέφερε η καΓιαλύτη, κύριο αντικείμενο της σύγχρονης αυτής εφαρμογής, αποτελεί η διαχείριση της γεωπληροφορίας, ως μέσο σχεδιασμού και υποστήριξης λήψης αποφάσεων. Το έργο εστιάζει στην ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών διαδικτύου προς το κοινό (πολίτες, επαγγελματίες μηχανικούς), αλλά και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στα στελέχη της Περιφέρειας, προκειμένου να βελτιωθούν οι εσωτερικές ροές, πάντα με γνώμονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μέσω της γεωπύλης http://gis.crete.gov.gr/  είναι εφικτός ο εντοπισμός, και η οπτικοποίηση χωρικών και περιγραφικών πληροφοριών, η μεταφόρτωση ή εκτύπωση αρχείων, καθώς και μια σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών στα πλαίσια της ψηφιακής σύγκλισης. Η ανάπτυξη της Υποδομής βασίζεται τόσο στη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα, όσο και στα πρωτογενή δεδομένααπόόλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Το έργο περιλαμβάνει διασύνδεση μεταξύ όλων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης με τρόπο τέτοιο, ώστε η εφαρμογή να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα επικαιροποιημένα δεδομένα. Σκοπός είναι η λήψη εποπτικής εικόνας σε σύντομο χρόνο, συνεισφέροντας έτσι στη συστηματοποίηση και το σχεδιασμό επιτελικών δράσεων, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην πρόληψη και προετοιμασία, αλλά κυρίως στον ενεργό ρόλο των πολιτών μέσω εμπεριστατωμένης και αξιόπιστης ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί