Το ΚΚΕ για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη:

Δεν πέρασαν 10 ημέρες από την δήλωση του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο ΠΑΓΝΗ πως «Έχει κουραστεί σε αυτή τη χώρα να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις» και η Κρήτη αντιμετωπίζει ραγδαία έκρηξη κρουσμάτων που συνοδεύεται από αθρόες εισαγωγές στα νοσοκομεία του νησιού, χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού, εικόνες συνωστισμού σε ΜΜΜ, αεροδρόμια-λιμάνια και αρχαιολογικούς χώρους. Ταυτόχρονα έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα περιπτώσεις μαζικών κρουσμάτων σε παιδικές κατασκηνώσεις, γηροκομεία και χώρους δουλειάς.

Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κύματος της πανδημίας στα νησιά, ιδιαίτερα σε αυτά με υψηλό τουρισμό όπως η Κρήτη. Η έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθώς και των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς φέρει την υπογραφή της καθώς έχει αφήσει το νησί, που ειδικά το καλοκαίρι αυξάνεται ο πληθυσμός του πολλαπλώς, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές υγείας, με ανύπαρκτη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλο το νησί δεν υπάρχουν παρά 5-6 σημεία καθημερινά που πραγματοποιούνται rapid-test ενώ ακόμα και τα κινητά εμβολιαστικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν μπορούν να καλύψουν γρήγορα τις πιεστικές ανάγκες εμβολιασμού σε απομακρυσμένα σημεία και όσων είναι δύσκολο να μετακινηθούν καθώς είναι ελάχιστα.

Έτσι αντί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών για μαζικές μόνιμες προσλήψεις επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική του ανύπαρκτου ελέγχου για τους επισκέπτες που καταφτάνουν στα νησιά, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό και τις μεταφορές και επιτρέποντας το συνωστισμό στις μετακινήσεις.

Αντί να εξασφαλίσει δημόσιο οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου, από τις δημόσιες μονάδες υγείας, πάνω στα νησιά για εργαζόμενους, επισκέπτες και κατοίκους, η κυβέρνηση επέμεινε στην εμμονή της στην ατομική ευθύνη που, πέρα από τις παλινωδίες που επέδειξε και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε, άφησε χώρο να αναπτύσσονται ανορθολογικές κι αντιεπιστημονικές απόψεις που ενίσχυσαν το φόβο και την ανησυχία των κατοίκων σχετικά με τα εμβόλια.

Έτσι, όταν οι δείκτες χτυπούν κόκκινο καταφεύγει στη γνωστή λύση του τοπικού «lockdown» όπως στα Χανιά – αναμένεται και στο Ηράκλειο τις επόμενες μέρες – χωρίς κανένα άλλο μέτρο ενίσχυσης της προστασίας της υγείας του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να διεκδικήσει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα:

–Να προχωρήσει η πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός όλων των νοσοκομείων, καθώς και των ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, όλου του νησιού

–Να εφαρμοστούν αυστηρά και ουσιαστικά προληπτικά υγειονομικά μέτρα στις μετακινήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με τεστ στους επισκέπτες πριν την επιβίβασή τους σε αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες.

–Να συσταθούν πολλαπλάσια συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όλες τις πόλεις, τους μεγάλους χώρους δουλειάς όπως τα ξενοδοχεία και τα κεφαλοχώρια για τακτικούς, επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε κατοίκους, εργαζόμενους κι επισκέπτες.

–Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας με ευθύνη της κυβέρνησης που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.

–Να εξασφαλιστεί ο καθολικός και έγκαιρος εμβολιασμός όλων των κατοίκων και εργαζόμενων στο νησί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά από τις δημόσιες μονάδες υγείας. 

–Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα εμβόλια και η ιατρική παρακολούθηση όλων όσων εμβολιάζονται.

–Να διασφαλιστεί ο άμεσος εμβολιασμός όλων όσοι δε μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να μετακινηθούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί