Πύρινος εφιάλτης στην Αρκαδία: Μεγάλο μέτωπο απειλεί οικισμούς – Μάχη με συνεχείς αναζωπυρώσεις

Μάχη με ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο στην Αρκαδία, δίνουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Πρόκειται για αναζωπυρώσεις των πυρκαγιών, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Από το μεσημέρι της Τρίτης, η πυρκαγιά στη Γορτυνία μαίνεται ανεξέλεγκτη και οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα οικισμούς, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα μέσω του “112” στους κατοίκους πολλών χωριών, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ, ενώ πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι περιορισμένη και η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά μεταφέρθηκε από την Ηλεία, στην Αρκαδία. Στο έργο της κατάσβεσης, συμμετέχουν και πυροσβέστες από την Τσεχία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αναμένονται και συνάδελφοί τους από τη Γαλλία. Στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται και πολλοί κάτοικοι και εθελοντές, που προσπαθούν κι αυτοί όπως μπορούν να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Η φωτιά στην Κάπελη Γορτυνίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, έπειτα από την αναζωπύρωση, ενώ αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στις περιοχές Χρούσα, Ίσαρι και Νεοχώρι. Οι εικόνες που μεταδίδει το

«Καλημέρα Αρκαδία», είναι συγκλονιστικές.

Στην Κάπελη, η κατάσταση είναι δραματική. Ο κόσμος φωνάζει για βοήθεια και ζητεί ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στο βίντεο που έχει τραβηχτεί από το Μοναστηράκι ακούγεται μία κάτοικος να μονολογεί: “Παναγία μου, βοήθεια παιδιά”.

Σύμφωνα με το «Καλημέρα Αρκαδία», ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές ανάμεσα σε Νίκο Χαρδαλιά και Κώστα Βλάση, στη Γορτυνία μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την εξέλιξη των πυρκαγιών στη Γορτυνία και να συντονίσει την όλη επιχείρηση.

Ποιοι οικισμοί έχουν εκκενωθεί

Το απόγευμα της Τρίτης, εστάλη νέο μήνυμα μέσω του “112” για την εκκένωση 19 οικισμών στην Αρκαδία. Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι, που καλούνται να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Τρόπαια.

Επίσης, μήνυμα εκκένωσης έχει σταλεί σε Παλαιοχώρι, Πύρρη, Άγιο Ιωάννη Αρχαίας Ηραίας, Λώτη, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι. Οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν άμεσα τώρα προς Τρόπαια.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στο Δωδεκάμετρο, όπου σύμφωνα με το arcadiaportal.gr επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Μικροεστίες φωτιάς φουντώνουν ξαφνικά, ενώ απειλούνται και σπίτια. Επίσης, μεγάλες αναζωπυρώσεις υπάρχουν σε Τριποταμιά και Καπελλίτσα.

Επίσης όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ελλοχεύει ο κίνδυνος η φωτιά περάσει μέσα από το Λάδωνα και να φθάσει όρια της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας.

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ στην Αρκαδία

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας τέθηκαν οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ στην Αρκαδία, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και καίει κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας επικοινώνησε με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

“Απερίγραπτη η κατάσταση, είμαι σε απόγνωση” λέει ο δήμαρχος

Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε μέσω του Open ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, ο οποίος υποστήριξε πως έχει χαθεί ο έλεγχος.

«Έχει χαθεί ο έλεγχος, η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Πήρα υπουργικό συμβούλιο, κάλεσα υπουργούς, κάλεσα το Γραφείο του πρωθυπουργού, κάλεσα αρχηγούς, είμαι σε πλήρη απόγνωση. Είναι η στενοχώρια απερίγραπτη», υποστήριξε ο κ. Κούλης και πρόσθεσε: «Κινδυνεύουν τα πάντα. Το ένα χωριό δίπλα από το άλλο διαδοχικά. Η φωτιά μετακινείται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς». «Είμαι σε πλήρη απόγνωση. Μου έχουν πει πως ό,τι μέσο υπάρχει διαθέσιμο, κινείται προς τα εδώ. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις», ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος Γορτυνίας, την ώρα που ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος επισήμανε: ««Πολλές οι εστίες, υπάρχουν και Τσέχοι πυροσβέστες αλλά δεν αρκούν. Έρχονται εναέρια μέσα προς τα εδώ αλλά η μάχη είναι με άνισους όρους. Πολύ μεγάλο σε μήκος το μέτωπο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί