Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ των οικισμών Γαλατσώνα και Αβγαριά – Αγωνία για την Ιστιαία (Φώτο-Βίντεο)

Εφιαλτικό παραμένει το σκηνικό στη βόρεια Εύβοια, που πλήττεται σφοδρά από τις μεγάλες πυρκαγιές, τα τελευταία 24ωρα. Τις τελευταίες ώρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγωνιώδη μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς, στην περιοχή μεταξύ της Γαλατσώνας και της Αβγαριάς. Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε μία πλαγιά, όπου δεν περνούν οχήματα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Σε αυτό το σημείο επιχειρούν οι Σέρβοι πυροσβέστες, ενώ λίγο πιο δίπλα, δίνουν μάχη οι Έλληνες και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Η φωτιά “κινείται” στο έδαφος και ξαφνικά λαμπαδιάζει τα πεύκα, με αστραπιαία ταχύτητα. Περίπου στις 14:00, η πυρκαγιά επιχείρησε να “περάσει” τον δρόμο μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι με τη φορά των ανέμων η φωτιά μπορεί να κατευθυνθεί προς την Ιστιαία. Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Ιωάννης Κοντζιάς τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι έχει τεθεί μία “γραμμή άμυνας” στις Καματριάδες. Αν η φωτιά περάσει από εκεί, τότε κινδυνεύει να φύγει προς τα δυτικά και να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και στα περίχωρα της Ιστιαίας, όπως είπε, και έκανε λόγο για ένα πύρινο μέτωπο πέντε χιλιομέτρων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι άνεμοι που πνέουν δεν είναι ισχυροί, αυτό όμως προκαλεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και πρόβλημα στα πτητικά μέσα.

Αναφερόμενος στην καταστροφή είπε ότι πρόχειρες εκτιμήσεις του δασαρχείου έκαναν λόγο για 100.000 στρέμματα καμένα στο βόρειο τμήμα δυο μέρες πριν, μόνο στο δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού. “Μέσα σε αυτές τις μέρες ίσως έχουν καεί άλλα τόσα”, είπε.

Από τις πύρινες φλόγες απειλούνται τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά, και Ασμίνι. Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς τα σπίτια του χωριού, ενώ οι φλόγες προχωρούν και στις Καματριάδες.

Πιο ήρεμη η κατάσταση στο νότιο μέτωπο

Περισσότερο ήρεμη είναι η κατάσταση στο νότιο μέτωπο στην βόρεια Εύβοια. Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό, Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.

Μπορεί στον Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους “πριονάδες”. Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες υπενθύμισε πως «οι “πριονάδες” έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών».

Η βιβλική καταστροφή από ψηλά

Σοκ και δέος προκαλεί η εικόνα της καταστροφής που έχει προκληθεί στην Εύβοια από τη μεγάλη πυρκαγιά. Όπως φαίνεται στο βίντεο της ομάδας Up Stories, στάχτη και αποκαΐδια είναι όλα όσα διακρίνονται από ψηλά. Απέραντες εκτάσεις δάσους που παραδόθηκαν στις φλόγες και πλέον έχουν απομείνει μόνο “κουφάρια” δέντρων, ενώ και πολλά σπίτια κάηκαν ή έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Το άλλοτε καταπράσινο μέρος έχει δώσει τη θέση του σε ένα γκρίζο τοπίο που προκαλεί θλίψη. Σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά έχει σταματήσει το καταστροφικό έργο της στην παραλία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί