Κατακεραυνώνει την κυβέρνηση ο δήμαρχος Ιστιαίας: “Είμαστε μόνοι μας, δέχομαι γελοία μηνύματα για εκκένωση”

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης από τον δήμαρχο Ιστιαίας που βλέπει τη φωτιά να κινείται απειλητικά.

“Το μόνο που γνωρίζουν είναι να στέλνουν γελοία μηνύματα στο κινητό με συστάσεις για εκκένωση” είπε ο Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας στον Open το πρωί της Κυριακής (08/08).

“Είναι ντροπή για την ελληνική πολιτεία αυτό που συμβαίνει” είπε αγανακτισμένος.

“Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά του” πρόσθεσε, συμπληρώνοντας οτι είναι η πέμπτη μέρα που εκλιπαρεί για εναέρια μέσα.

Έκανε λόγο και για την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στα χωριά, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. “Περιμένουμε την καταστροφή μας” δήλωσε.

Δείτε επίσης: Εύβοια – Δραματική έκκληση: “Είμαστε 5η μέρα αβοήθητοι, καιγόμαστε και δεν το καταλαβαίνει κανείς”

Εφιαλτική κατάσταση

Η κατάσταση στη Εύβοια είναι πραγματικά εφιαλτική, αφού η μεγάλη φωτιά επιμένει και προελαύνει για έκτη μέρα, έχοντας κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

Η μάχη με το πύρινο μέτωπο δείχνει να είναι άνιση: Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε από άκρη σε άκρη του νομού και κινείται τόσο προς το Βορρά όσο και προς το Νότο και πλέον βασικός στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωσή της προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Οι ελπίδες πλέον εναποτίθενται στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, με τους κατοίκους και τους τοπικούς άρχοντες να επιμένουν στις εκκλήσεις για αποστολή ισχυρών δυνάμεων ούτως ώστε να μην επεκταθεί κι άλλο το μέτωπο.

«Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα θα καούμε ζωντανοί»

Στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» μίλησε μεταφέροντας την κατάσταση ο πρόεδρος της κοινότητας Γούβες Ευβοίας, Βαγγέλης Τριανταφύλλου.

«Η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια και το χωριό μας είναι αποκαρδιωτική. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο. Είναι στο 1,5 χλμ. έξω από το χωριό. Κατεβαίνει προς Γούβες από Αγδίνες, και το άλλο μέτωπο κατεβαίνει από Τσαπουρνιά. Έχει ξεκινήσει διαδικασία εκκένωσης από το βράδυ και στους Γούβες και στο Καστρί. Κάποιοι άνθρωποι έχουμε παραμείνει εδώ να βοηθήσουμε. Υπάρχει πλωτό μέσο στο Πευκί και περιμένει εκεί αν χρειαστεί κάτι. Θέλω να κάνω μια έκκληση με το πρώτο φως της ημέρας να έχουμε εναέρια μέσα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Και εννοείται και ενίσχυση από πεζοπόρα τμήματα» είπε ο κ. Τριανταφύλλου.

«Καίγονται για την ώρα δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εικόνα για σπίτια στην περιοχή που να έχουν καταστραφεί. Γενικά ακούμε ότι έχουν γίνει πολλές ζημιές» συνέχισε ο ίδιος.

«Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Γούβες, Αγριοβότανο, Καστρί. Έχει φύγει από το βράδυ ο κόσμος. Κάποιοι πήγαν σε συγγενικά σπίτια. Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα να σώσουν την κατάσταση, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Στο χωριό, στην είσοδο είναι δύο πυροσβεστικά» κατέληξε ο κ. Τριανταφύλλου, επαναλαμβάνοντας την άμεση ανάγκη για ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή.

«Είμαστε μόνοι μας, αν δεν έρθουν τα αεροπλάνα να κάνουν ρίψεις, θα καούμε ζωντανοί. Η φωτιά είναι σε απόσταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο από το χωριό. Τα εναέρια μέσα έρχονται, κάνουν κάποιες ρίψεις και εξαφανίζονται. Καίγονται τα χωριά, καίγονται τα Ελληνικά, καίγονται τα Βασιλικά, τώρα καίγονται οι Γούβες. Η εστία είναι πολύ κοντά στο χωριό. Όλα τα πυροσβεστικά που έχουν έρθει δεν επεμβαίνουν καθόλου. Περιμένουν να έρθει η φωτιά στο χωριό για να επέμβουν. Υπάρχει μόνο ένα πυροσβεστικό στο βενζινάδικο του χωριού και τίποτε άλλο» είπε ο κ. Θανάσης Γιαννάκος, κάτοικος στις Γούβες.

«Σε όλη την περιοχή πρέπει να έχουν καεί παραπάνω από 300.000 στρέμματα. Έχει καταστραφεί ο τόπος μας. Αυτή την ώρα απειλούνται τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Ελληνικά, Αγριοβοτάνι. Στα Ελληνικά η φωτιά είναι γύρω από το χωριό. Μόνο τα εναέρια μέσα θα μας σώσουν. Στο χωριό υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι, δεν θέλουν να παρατήσουν τα σπίτια τους. Η αστυνομία πήγαινε πόρτα – πόρτα να ενημερώσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι. Αστυνόμευση υπάρχει, πυρόσβεση δεν υπάρχει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως λέει «η εκκένωση έγινε γύρω στις 23.30. Στο σημείο οι άνεμοι έχουν κάπως κοπάσει. Αλλά είμαστε πολύ κοντά στη φωτιά, δεν είναι θέμα ανέμων πια. Ό,τι βρίσκει μπροστά της το καίει. Αν μπει στο χωριό, θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί