Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Αττική – Πρωτόγνωρες καταστροφές στην Εύβοια

Με τις αναζωπυρώσεις να απειλούν ανά πάσα στιγμή πολλές περιοχές της Αττικής, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα και να αποφευχθούν νέες μεγάλες εστίες.

Το δυσκολότερο πεδίο αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00 στα ορεινά της Πάρνηθας σε μία περιοχή που οριοθετείται ανάμεσα σε Κρυονέρι και Θρακομακεδόνες.

«Οι πυρκαγιές στην Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες έσβησαν» ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως η πυρκαγιά στον Άγιο Στέφανο βρίσκεται σε ύφεση.

Πολλές κατοικίες και μεγάλες εκτάσεις δάσους έχουν γίνει στάχτη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας η κατάσταση στην Αττική μοιάζει βελτιωμένη, ωστόσο καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην κυριαρχήσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Επί τόπου θα επιτηρούν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.

Νωρίτερα μεγάλη αναζωπύρωση είχε σημειωθεί στο πύρινο μέτωπο της Μαλακάσας, πάνω από την Εθνική Οδό. Τελικά λίγη ώρα και μετά την επέμβαση της πυροσβεστικής, το μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση.  

Σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα από το πρωί στην Αττική σε σχέση με τη νύχτα, αλλά εξακολουθούν να τη θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα, καθώς από το μεσημέρι αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτα.

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χτες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε χτες πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση.

Αυτή την ώρα η φωτιά ελέγχεται στους οικισμούς, αλλά υπάρχουν πολλές εστίες ακόμα, που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις.

Στο μέτωπο της Μαλακάσας, που δημιουργήθηκε χτες όταν μια ακόμα φωτιά πέρασε την εθνική οδό από το βόρειο μέρος της περιμέτρου και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις πρωινές ώρες δεν υπάρχει φλόγα, εκτός από κάποιες εστίες που ξεσπούν κατά διαστήματα στο δάσος. Έτσι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση της φωτιάς προς Μαλακάσα και Ωρωπό, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αποτελούν δυνατό πονοκέφαλο, γι’ αυτό γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από ελικόπτερα κυρίως.

Προς την ανατολική πλευρά το άλλο μέτωπο που δημιουργήθηκε προχτές προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, από την άλλη φωτιά που πέρασε την εθνική οδό από τις Αφίδνες, όπως λένε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, έχει «πέσει» αρκετά, αλλά φλόγες υπάρχουν ακόμα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου επίσης έχουν καεί σπίτια, ενώ παράλληλα καίει αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.

Στα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που επίσης έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πριν πάρουν διαστάσεις, αλλά ο κίνδυνος είναι ακόμα έντονος λόγω της αύξησης των ανέμων. Σημειώνεται ότι από το πρωί έχουν ενταχθεί στην δύναμη πυρόσβεσης της Αττικής οι 82 Γάλλοι πυροσβέστες και τα δύο γαλλικά καναντέρ, ενώ από σήμερα επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη air tractor από την Σουηδία, και το κροατικό καναντέρ.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση των περιοχών Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει συγκεκριμένα το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για περιοχές πέριξ της Βαρυμπόμπης.

Νωρίτερα, με εισήγηση της Πυροσβεστικής, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός εξέδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι. «Πρόκειται για πολύ δύσκολη νύχτα. Επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε το καλύτερο. Στο μέτρο του δυνατού συνδράμοντας την Πυροσβεστική όπου κι όταν μας ζητηθεί», επισήμανε.

Αρχαία Ολυμπία: «Τρελή πορεία» ακολουθεί η φωτιά – Δύο μέτωπα πέρασαν στην Αρκαδία

Μεγάλη αναζωπύρωση ξέσπασε το μεσημέρι στο μέτωπο της Νεμούτας, στην Αρχαία Ολυμπία. Η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς η φωτιά έχει φτάσει μέσα στο χωριό και καίει σπίτια και περιουσίες, ενώ πληροφορίες του ilialive κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους στην περιοχή Χάνια.

Σπίτια καίγονται στην Αχλαδινή του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές». 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, σπίτια στις Μηλιές παραδόθηκαν στις φλόγες. Παράλληλα η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς.

Στις 6 το απόγευμα εστάλη μήνυμα για εκκένωση των χωριών Δούκας και Μηλιές.

Το πρωί δόθηκε και νέα εντολή εκκένωσης για την περιοχή του Λούβρου, Άνω Λούβρου Ολυμπίας και Άσπρα Σπίτια.

Σύμφωνα με το ilialive, λόγω του ότι η φωτιά, αν και βρίσκεται σε ύφεση παραμένει επικίνδυνη και αναμένεται αύξησης της έντασης των ανέμων, οι αρχές εκτιμούν πως πρέπει να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή για την προστασία των πολιτών.

Πυρκαγιές πέρασαν στην Αρκαδία

Δύο πύρινα μέτωπα που έχουν περάσει στην Αρκαδία, από την Ηλεία και τη Μεσσηνία, προκαλούν πρόσθετη ανησυχία. «Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στη Γορτυνία, γι’ αυτό και δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη, προκειμένου να σταματήσει η πορεία της φωτιάς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Επίσης, είπε ότι «ευτυχώς δεν πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι». Παράλληλα, ανέφερε ότι «το μέτωπο στη Γορτυνία, δημιουργήθηκε από τη φωτιά που πέρασε από την Ηλεία και για προληπτικούς λόγους προχωρήσαμε στην εκκένωση οκτώ οικισμών, ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος κάτοικος». Μάλιστα, όπως προσέθεσε, «διασώθηκε έγκαιρα ένας εγκλωβισμένος σε οικισμό», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, «να έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά κάποια σπίτια».

Όσον αφορά στο δεύτερο μέτωπο, που πέρασε στην περιοχή της Μεγαλόπολης από τη Μεσσηνία, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι «οι εναέριες και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς στην κοινότητα Ίσαρης, ενώ έχουν καεί δύο σπίτια στην περιοχή Χράνοι».

Πάντως, όπως επισήμανε, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, πλέον η κατάσταση στην περιοχή της Μεγαλόπολης είναι καλύτερη». Υπενθυμίζεται πως εντολή εκκένωσης στις παραπάνω περιοχές είχε δοθεί και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Η κατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία

«Τρία πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Χελιδόνι, το οποίο κάποια στιγμή κινήθηκε προς την περιοχή Κρυονέρι, καίγοντας κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Νεράιδας».

«Τα άλλα μέτωπα», όπως είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «βρίσκονται στις περιοχές της Αχλαδινής και της Νεμούτας, καθώς και στις περιοχές Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος».

Όπως επεσήμανε, «το θετικό είναι ότι στις παραπάνω περιοχές δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο που υπήρχε στις περιοχές Λαμπέτι, Κολίρι και Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σήμερα το πρωί, καταφέρνοντας τελικά να το περιορίσουν σημαντικά».

Όπως σημειώνει το τοπικό μέσο η περιοχή είναι χωρίς νερό και ρεύμα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι συνολικά έχουν εκκενωθεί 32 οικισμοί και πρόσθεσε ότι στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ.

Στο μεταξύ, δύο πυροσβέστες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Πύργου μετά την ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν στην περιοχή Κολίρι του Πύργου, λόγω έλλειψης ορατότητας, εξαιτίας του καπνού της φωτιάς.

Οι δύο πυροσβέστες υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν φέρουν κάποιο τραύμα.

Τέλος, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, «ηλικιωμένοι έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο του Πύργου με αναπνευστικά προβλήματα, ιδίως μετά την εγκατάλειψη των σπιτιών τους, λόγω των προληπτικών εκκενώσεων κοινοτήτων».

Σπίτια καίγονται στην Αχλαδινή του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές». 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, σπίτια στις Μηλιές παραδόθηκαν στις φλόγες. Παράλληλα η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς.

Στις 6 το απόγευμα εστάλη μήνυμα για εκκένωση των χωριών Δούκας και Μηλιές.

Το πρωί δόθηκε και νέα εντολή εκκένωσης για την περιοχή του Λούβρου, Άνω Λούβρου Ολυμπίας και Άσπρα Σπίτια.

Σύμφωνα με το ilialive, λόγω του ότι η φωτιά, αν και βρίσκεται σε ύφεση παραμένει επικίνδυνη και αναμένεται αύξησης της έντασης των ανέμων, οι αρχές εκτιμούν πως πρέπει να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή για την προστασία των πολιτών.

Εύβοια: Όλεθρος από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές – Πρωτόγνωρες καταστροφές σε χωριά και δάσος

Συνεχίζεται το καταστροφικό έργο της φωτιάς στην Εύβοια με τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση στις περιοχές της Ιστιαίας – Αιδηψού να απευθύνουν μέχρι να πέσει το φως της ημέρας δραματική έκκληση για εναέρια μέσα.

«Εξαιρετικά δύσκολη» χαρακτήρισε την κατάταση στη βόρεια πλευρά της τεράστιας πυρκαγιάς ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ για το νότιο τμήμα της είπε πως η κατάσταση είναι σταθερή και καταβάλλονται προσπάθειες να βελτιωθεί.

Η πυρκαγιά καίαι το χωριό Βουτάς, που απέχει 8 χιλιόμετρα από την Ιστιαία. 

Βορειότερα, στο Πευκί βρίσκονται ήδη ferry-boat ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που οι πυρκαγιές περικυκλώσουν τα χωριά της περιοχής. Παράλληλα τόσο στο Πευκί όσο και στην Ιστιαία έχουν καταφύγει πολίτες τόσο από τη Λίμνη όσο και από την περιοχή των Βασιλικών, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τις φωτιές.

Ήδη δόθηκε εντολή για εκκένωση τεσσάρων ακόμα χωριών και οικισμών. Πρόκειται για τα χωριά ΜονοκαρυάΚάτω ΜονοκαρυάΓαλιατσάδες και Καματριάδες.

Πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτα, ξεπερνούν όλες τις γραμμές άμυνας, ακόμη και τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Εκκλήσεις για εναέρια μέσα

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας στο Open είπε πως προς το παρόν η πόλη δεν κινδυνεύει. Όμως είπε πως έχει δώσει εντολή εκκένωσης αρκετών χωριών του Δήμου. «Υπάρχουν προβλήματα, έχουν καεί περιουσίες, σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η Ιστιαία. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των εναέριων μέσων πυρόσβεσης».

Ο δήμαρχος τόνισε πως κινδυνεύουν άμεσα τα Βασιλικά όπου οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα, στον Κρυονερίτη, στον Βουτά, στο Κυπαρίσσι. «Δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύουν άμεσα περιουσίες και σπίτια», επεσήμανε ωστόσο.

Απαντώντας στις εκκλήσεις των κατοίκων είπε, «δεν είμαι σε θέση να κρίνω εάν η διαχείριση ήταν σωστή ή όχι, αλλά την τελευταία ώρα αυξήθηκε ο αριθμός των ενάεριων μέσων και η εικόνα στα πύρινα μέτωπα έχει αλλάξει».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, έκανε λόγο για αγωνιώδεις κραυγές προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για επίγεια και εναέρια μέσα, τα οποία όπως είπε «δεν ήρθαν».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «δυστυχώς η φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή της Λίμνης συνέπεσε με την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη και όλα τα άλλα συμβάντα. Δυστυχώς δεν ήρθαν τα (πυροσβεστικά) μέσα και επεκτάθηκε σε αυτή την πολύ μεγάλη έκταση και αυτή τη στιγμή δύο δήμοι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς έχουμε εκατοντάδες καμένα σπίτια, περισσότερα από 300.000 στρέμματα καμένης γης και επιχειρήσεις που κάηκαν. Τα πράγματα είναι απελπιστικά και σήμερα αντιμετωπίζουμε τα δύο μεγάλα μέτωπα».

Σχετικά με τις εκκλήσεις κατοίκων είπε μιλώντας στο Open πως «κάναμε όλε αυτές τις ημέρες προληπτικές επιχειρήσεις εκκενώσεων και το ίδιο θα κάνουμε και όπου χρειαστεί. Είναι ακραίες οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε».

Τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος για χωριά γύρω από την Ιστιαία και υπογράμμισε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολη η εκκένωση μιας πόλης όπως η Ιστιαία. Θα πρέπει να προστατέψουμε την Ιστιαία. Γι αυτό και η έκκληση για εναέρια μέσα από την Πολιτική Προστασία. (…) Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, γιατί χωρίς επίγειες και εναέριες δυνάμεις, τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά. Το μεγάλο μέτωπο αυτή τη στιγμή, είναι προς τον Άγιο Προκόπιο και που θα φτάσει προς τον Ευβοϊκό σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του, έχουμε την περιοχή των Βασιλικών η οποία επίσης είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Εύβοια εκπέμπει SOS και φοβόμαστε τι ακολουθεί τις επόμενες ημέρες».

«Σας παρακαλώ στείλτε εναέρια βοήθεια. Δεν μπορώ να μιλήσω έχω και τα παιδιά. (…) Έχει φτάσει μέχρι εδώ η φωτιά, θα καούμε! Είμαστε στο Πευκί, θα το κάψει όλο το Πευκί, θα τους κάψει όλους εκεί. Είναι δύο μέτωπα. Δεν θα προλάβουμε, είναι συνωστισμός με τα αυτοκίνητα. Σας παρακαλώ κάντε κάτι! Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού να καούμε. Είναι δύο μέτωπα, αν έρθουν δύο αεροπλάνα θα τη σβήσουν τη φωτιά. Θα καούμε! Είμαστε στο δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε, έρχεται! Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα γιατί είναι όλοι πυρόπληκτοι εδώ. Έχουν έρθει από Μαντούδι, Αγία Άννα. Καιγόμαστε και λένε ότι είμαστε εντάξει», είπε νωρίτερα κάτοικος μιλώντας στο Open.

Τα πύρινα μέτωπα

Δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

«Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» σημείωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «Θέλουμε επιτέλους σοβαρό αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά δεν σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά παντού!».

Άστεγες εκατοντάδες οικογένειες

Ως «απίστευτες» χαρακτηρίζονται οι καταστροφές που σημειώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρώτες καταγραφές που έχουν συγκεντρωθεί στους δήμους και την Περιφέρεια, ενώ η προσπάθεια της καταγραφής συνεχίζεται.

«Μόνο οι οικογένειες, που καταστράφηκε ολοσχερώς το μοναδικό τους σπίτι, και δεν έχουν που να μείνουν, και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία, δηλαδή δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, είναι πάνω από 300» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και διευκρινίζει: «Δεν μιλάμε γι αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν. Μιλάμε για αυτούς που το μοναδικό τους σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είναι πλέον στο δρόμο».

Όπως ο ίδιος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα νούμερα είναι απίστευτα εφιαλτικά. Οι ζημιές, μικρές ή μεγάλες, είναι σε χιλιάδες σπίτια και εγκαταστάσεις. Με μία πρώτη αξιολόγηση και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για τις άκρως επείγουσες περιπτώσεις, μόνο στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, είναι πάνω από 250 οι οικογένειες που έχασαν το μοναδικό τους σπίτι στις φλόγες και δεν έχουν που να πάνε. Και βεβαίως πάνω από 50 οικογένειες μέχρι στιγμής από τα χωριά του Δήμου-Ισταίας Αιδηψού που η καταγραφή συνεχίζεται ακόμα. Ελπίζουμε να σταματήσει εδώ το κακό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σε ό,τι αφορά την φυσική καταστροφή ο κ. Σπανός λέει πως «το μέτωπο είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής και έχουν ξεσπιτωθεί δεκάδες χωριά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σήμερα να μην κερδίσουν οι φλόγες γιατί διαφορετικά ακόμα και οι αριθμοί χάνουν κάθε έννοια και την αξία τους».

Δραματική νύχτα

Τα πύρινα μέτωπα έφτασαν την Παρασκευή στη Λίμνη απειλώντας εκατοντάδες κατοίκους.

Το ferry boat από την Αιδηψό μετέφερε τους ανθρώπους από τη Λίμνη και το Κοχύλι σε ασφαλές μέρος. Στο δήμο Αιδηψού, στο κλειστό γήπεδο της περιοχής, στήθηκε κέντρο βοήθειας και φιλοξενίας που μπορεί να χωρέσει 100 ανθρώπους. Αντίστοιχες δομές έχουν στηθεί και στην Ιστιαία.

Οι ίδιες μαρτυρίες ανέφεραν νωρίτερα ότι η ενημέρωση μέσω του 112 έγινε με καθυστέρηση ενώ οι ίδιοι διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο. «Σε μισή ώρα καιγόμαστε», ήταν η κραυγή αγωνίας κατοίκου της περιοχής.

Πυρκαγιά στη Λίμνη Εύβοιας
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Νωρίτερα, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Δάφνη, οικισμός από τον οποίο πέρασαν μέσα οι φλόγες την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς, και κατέκαψε τα πρώτα σπίτια. Με μεγάλη δυσκολία απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες, καθώς κόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λίμνης και Αγίας Άννας, ωστόσο όμως, το μέτωπό της φωτιάς κινείται και πάλι προς την Μουρτιά που έχει εκκενωθεί.

Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι.

Φωτιά Εύβοια
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στα δυτικά του πύρινου μετώπου, δόθηκαν εντολές από την πυροσβεστική για εκκενώσεις στο Κρυονερίτη και τις Μηλιές.

Τα χωριά γύρω από το Μαντούδι έχουν εκκενωθεί.

Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση της Κηρίνθου, και της Στροφυλιάς, με τις φλόγες να μπαίνουν στα πρώτα σπίτια και να κατευθύνονται προς τη Ζωοδόχο Πηγή.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

Φωτιά Εύβοια
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 Εκφράζονται φόβοι πως η φωτιά θα κάψει και την υπόλοιπη Βόρεια Εύβοια.

Φωτιά Εύβοια
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την Παρασκευή εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι. Οι γιατροί και νοσηλευτές θα μεταβούν προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που έχει τεθεί σε επιφυλακή. Δύο μόνο γιατροί θα παραμείνουν για να στελεχώσουν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην περιοχή.

Φωτιά Εύβοια
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά Εύβοια
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί