Πύρινη κόλαση σχεδόν όλη η Ελλάδα – Νεκρός 40χρονος εθελοντής πυροσβέστης – Εκκενώνονται Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση Μαλακάσας, οικισμού Σφενδάλη, Πολυδενδρίου και Καπανδριτίου – Ισχυροί άνεμοι αυτή την ώρα στην περιοχή

Κρίσιμες είναι οι ώρες στην Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Κρυονέρι συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο με καμένα σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα και συνεχείς εκρήξεις.

Δείτε επίσης: Νεκρός 40χρονος εθελοντής πυροσβέστης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Διαρκώς σημειώνονται διακοπές ρεύματος, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και η παροχή νερού, με την ΕΥΔΑΠ να καλεί τους καταναλωτές να δείξουν σύνεση στην κατανάλωση.  Η φωτιά κατευθύνεται προς Σταμάτα, μία ανάσα από τον οικιστικό ιστό.

Φωτιά υπάρχει ακόμη και στην σιδηροδρομική γραμμή στις Αφίδνες.

Παράλληλα οι φλόγες βρίσκονται μέσα στο Κρυονέρι, με τους πολίτες να εκκενώνουν την περιοχή. Οι φλόγες έπληξαν το χωριό από την πλευρά του Γηπέδου, ενώ σημειώνονται εκρήξεις σε μετασχηματιστέες.

Πυρκαγιά μαίνεται και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, με διάφορες εστίες να καίνε σπίτια και δέντρα μέσα στον οικισμό.

Για σταδιακή ενίσχυση τις επόμενες ώρες των δυτικών ανέμων στην Αττική, με ριπές που θα φτάσουν τα 6 μποφόρ, έκανε λόγο στην έκτακτη ενημέρωση στις 2 το μεσημέρι ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι η φωτιά έχει περάσει και προς τη Λίμνη Μαραθώνα με μεγάλο θερμικό φορτίο.

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν τη Μαλακάσα, τον οικισμό Σφενδάλη, το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι. Οι φλόγες απειλούν αυτές τις περιοχές, προκαλώντας πρόσθετη ανησυχία.

Μήνυμα από το 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Καλάμου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Ωρωπού, στο Μίλεσι και στους Αγίους Αποστόλους να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, αυτήν την ώρα, έκανε λόγο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση.

«Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο Γ. Γιασημάκης.

Από τις 6 το πρωί έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Δίνεται τιτάνια μάχη για να σταματήσει η επέλαση της πυρκαγιάς.

Πυρκαγιά Βαρυμπόμπη Αφίδνες
(INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Πυρκαγιά Βαρυμπόμπη Αφίδνες
(INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις πύρινες ζώνες χιλιομέτρων που καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η φωτιά κατακαίει καθαρό δάσος όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις, ενώ η πρόγνωση για ισχυρούς ανέμους 7 και 8 μποφόρ αργότερα μέσα στην ημέρα να προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Πυρκαγιά Βαρυμπόμπη Αφίδνες
(INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Οι φλόγες είναι στις αυλές των σπιτιών είπε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, αναφερόμενος στο μέτωπο στις Αφίδνες. Ο ίδιος έκανε λόγο για πάρα πολύ άσχημη κατάσταση και τόνισε ότι ο μεγάλος φόβος είναι η ενίσχυση των ανέμων. 

Πυρκαγιά Βαρυμπόμπη Αφίδνες
(INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Πριν από λίγο ζητήθηκε και εκκένωση του οικισμού στο Καλέτζι Μαραθώνα.  «Η φωτιά είναι μακριά από το Καλέτζι. Το μέτωπο είναι και εκεί μεγάλο αλλά αντιμετωπίζεται», ανέφερε ο Β. Κόκκαλης. 

«Ζούμε την Κόλαση του Δάντη» – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα, κάηκε βιοτεχνία ελαστικών

Στις Αφίδνες, το μέτωπο είναι εκτεταμένο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος. Μίλησε για καμένα σπίτια περιφερειακά του χωριού και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Δεν ξέρουμε πόσα, θα το μάθουμε μόνο όταν βγούμε από αυτήν την Κόλαση του Δάντη», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο και για δυο μέτωπα στην Ιπποκράτειο, ένα που ανεβαίνει κι ένα που κατεβαίνει από το Κατσιμίδι προς τα κάτω, αλλά και για φωτιά που ξέσπασε σε βιοτεχνικό χώρο με λάστιχα και εύφλεκτα υλικά στην περιοχή με αποτέλεσμα ένα πυκνό πέπλο πολύ μαύρου καπνού να έχει καλύψει τις Αφίδνες. Οι κάτοικοι έχουν όλοι απομακρυνθεί, όπως είπε με τη βοήθεια και της Αστυνομίας. Στη Δροσοπηγή είναι απόλυτη η καταστροφή, είπε.

Δραματική έκκληση έκανε ο δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γιασημάκης για ενισχύσεις με εναέρια μέσα και υδροφόρες στις Αφίδνες. Όπως είπε, έχει καεί η Δροσοπηγή, η Κοσμοθέα, ο οικισμός Σταθμός, η φωτιά ανέβηκε στην Αγία Μαρίνα μπήκε στο Πέτσουλι και έχει περικυκλώσει τις Αφίδνες. Ο Ωρωπός δεν κινδυνεύει, ανέφερε.

Ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και στις παρυφές του Κρυονερίου, το οποίο έχει κυκλωθεί δυτικά και απειλείται από άλλο μέτωπο που κατεβαίνει από τα βόρεια. Ο οικισμός εκκενώθηκε. Ο πρόεδρος της κοινότητας Ηρακλής Χιώτης μίλησε για μεγάλη καταστροφή. «Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας περιμένουμε να κατέβει το μεγάλο μέτωπο από τα βόρεια εάν δεν σταματήσει άμεσα όλες οι βιομηχανίες είναι ακριβώς από κάτω και απειλούνται», είπε. Υπενθυμίζεται ότι από χθες υπάρχει ανησυχία για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Στην περιοχή του Τατοΐου η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σήμερα. Έχει καεί όλο το κοιμητήριο στα βασιλικά κτήματα.

Στο Κρυονέρι το μέτωπο φουντώνει με κατεύθυνση προς το υδραγωγείο με τους κατοίκους να ανησυχούν για τυχόν προβλήματα υδροδότητησης που θα δυσχεράνουν το έργο της κατάσβεσης. Μέσα στη νύχτα η φωτιά έφθασε μέχρι και τις παρυφές της πλατείας, αλλά και στη Δροσοπηγή, ενώ μπήκε και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τα ξημερώματα η φωτιά πέρασε εκ νέου την Εθνική Οδό, και κατευθύνεται προς τον Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, όπου στρατιωτικές δυνάμεις ανοίγουν αντιπυρική ζώνη, καθώς απειλούνται σπίτια. 

Νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα για εκκένωση των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και των οικισμών Πευκόφυτου και Ποντίων Αγίου Στεφάνου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανησυχούν για την κατάσταση κυρίως στο Πευκόφυτο. Τέλος, εκκενώθηκε και η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας – Χωρίς διόδια η Αττική Οδός

Και στα δύο ρεύματα παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη γέφυρα Καλυφτάκη έως τον κόμβο των Οινοφύτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • Βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης.
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Ανοιχτή παραμένει μέχρι αυτή την ώρα η Αττική Οδός, ενώ η διέλευση των αυτοκινήτων γίνεται επί του παρόντος χωρίς την καταβολή αντιτίμου στα διόδια ώστε να μη δημιουργείται συμφόρηση στους σταθμούς των διοδίων, αλλά και προς την διευκόλυνση των μετακινούμενων από και προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Νέο πύρινο στο Σούνιο

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και στο Σούνιο, προς την περιοχή Λεγρενά.

Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση πλησίον ξενοδοχειακής μονάδας στη Λεωφόρο Σουνίου.

Στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί