Η βιβλιοπαρουσίαση της Κομματικής Οργάνωσης Μεσσαράς του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής «Οι γυναίκες από τη Γαλλική αστική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα. “Χέρια που ξέρουν την επανάσταση να τραγουδούν”»  από την  Κομματική Οργάνωση Μεσσαράς Ηρακλείου του ΚΚΕ χθες Τρίτη 3 Αυγούστου, στο ανοιχτό θέατρο Πετροκεφαλίου

Την παρουσίαση πραγματοποίησε η Ρένα Σκυβαλάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. 

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στα γεγονότα της περιόδου από την Γαλλική αστική επανάσταση έως της ημέρες της Παρισινής Κομμούνας, της πρώτης Προλεταριακής Επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Επιπλέον ανέδειξε το πόσο δραστήρια συμμετείχαν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του Παρισιού στην επαναστατική κατάσταση που αναπτύχθηκε τις ημέρες της Κομμούνας αλλά και το πώς σήμερα, εν μέσω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και πανδημίας τα διδάγματα εκείνης της εποχής αποτελούν παρακαταθήκη για τους σύγχρονους αγώνες, τροφοδοτούν δημιουργικά τη σκέψη και τη στάση όλων όσων συμμετέχουν στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Κλείνοντας, την παρουσίαση τόνισε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ ενώ βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις και απαιτήσεις, πρέπει να θέτουν στο επίκεντρο την ένταση των προσπαθειών για την ολόπλευρη ανάπτυξη και ισχυροποίηση του Κόμματος και του εργατικού – λαϊκού κινήματος,  της κοινωνικής συμμαχίας, για την κατάργηση και ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού. 

Γιατί η ελπίδα βρίσκεται στη σύγκρουση, στον αγώνα, στην ταξική πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για τον σοσιαλισμό- κομμουνισμό,  με τις δυνατότητες και τα μέσα της παραγωγής στα χέρια του λαού. Αυτό είναι το νέο, το καινοτόμο.  Από αυτόν το στόχο αντλεί το ΚΚΕ τη ζωντάνια και την αντοχή του.

Στην συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση όπου αναπτύχθηκε προβληματισμός τόσο για την ιστορική παρακαταθήκη αλλά και τα σύγχρονα ζητήματα σε σχέση με την ανισοτιμία των γυναικών και τους σύγχρονους αγώνες για δικαιώματα και την πάλη για την χειραφέτηση.

Αντίστοιχα ανάρπαστη έγινε και η έκδοση της Σύγχρονης Εποχής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί