Η ομολογία Μητσοτάκη για την αδυναμία διαχείρισης των πυρκαγιών (Βίντεο)

Κάνει λόγο για ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση τις επόμενες μέρες

Ομολογία ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να περιορίσει τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες εδώ και μέρες σε δεκάδες περιοχές της χώρας αποτέλεσε το έκτακτο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός προετοίμασε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ακόμα πιο δύσκολες, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ταυτόχρονα τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον.

«Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, όπως, δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές, είπε και συμπλήρωσε: «Τρεις από αυτές, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης».

«Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη».

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη.

Ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Οφείλουμε να τους δείξουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας, αναγνωρίζοντας ότι μερικές φορές τους ζητάμε να κάνουν πράγματα που απλά ξεπερνούν τις δυνάμεις τους.

Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη.

Με την Πολιτική Προστασία έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται.

Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα.

Στους συμπολίτες μας που είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι, οργισμένοι, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους θέλω να τους πω ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Όπως ήταν δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» και από άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και οι γεωργοί μας θα αποζημιωθούν. Και φυσικά οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα.

Τέλος, έχουμε χρέος να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι στην πραγματικότητα της Κλιματικής Αλλαγής. Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι ούτε για δικαιολογίες. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά αυτά δεν αρκούν όταν έχεις απέναντί σου ένα φυσικό φαινόμενο τέτοιας έκτασης. Τις τελευταίες μέρες δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε. Η πολιτεία θα προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερη. Είναι ανάγκη και οι πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι.

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Η ομολογία Μητσοτάκη για την αδυναμία διαχείρισης των πυρκαγιών (Βίντεο)”

  1. δεν χάθηκαν ζωές έτσι;

    Τα άλογα, τα πρόβατα, τα σκυλιά, οι γάτες, τα ελάφια, τα πουλιά, όλα τα ζώα που κάηκαν δεν είναι ζωές; Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από αυτούς που υπολογίζουν μόνο το χρήμα και τη δόξα. Από ζωόφιλο δεν θα ξαναδείς ψήφο ποτέ.

  2. Δήμος Σθένης

    Μπα! Διέκοψε τις διακοπές του ο …”παραπονιάρης” μας; Πότε κατάλαβε πως καίγεται η χώρα; Θα μου πείτε – και θα έχετε απόλυτο δίκιο – ότι η χώρα εδώ και πολλά χρόνια (σχεδόν απροσδιόριστη η αρχική εστία της πυρκαγιάς αλλά σίγουρα από την αρχή της δημιουργίας του κράτους μας) η χώρα καίγεται και ρημάζεται, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Μάλλον οι σημερινές φωτιές είναι …Συριζοτρόλ (και επαναλαμβάνω πως ούτε Σύριζας είμαι ούτε Κινονουδούλος) και βάλθηκαν να μην αφήσουν τον “παραπονιάρη πορδηπουργό” μας (που λέει κι ο Θανασάκης) να κάνει ήσυχος τις …διακοπές του, μόνο και μόνο για να τον αναγκάσουν να βγει και να διαγγελματέψει εν μέσω καύσωνος! Έλεος πια κακοηθέστατα…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί