Ξανθός από το Λασίθι: Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οι τοπικές κοινωνίες θα ακυρώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Καμιά δομή υγείας δεν περισσεύει στο Λασίθι

Ο βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, επισκέφθηκαν χθες 3/8 το Νοσοκομείο-ΚΥ Νεάπολης, το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και το νοσοκομείο-ΚΥ της Σητείας. Στις συναντήσεις τους με τη Διοίκηση, τα σωματεία εργαζομένων και τους «ανθρώπους της 1ης γραμμής», οι κ.κ. Ξανθός και Θραψανιώτης ενημερώθηκαν για την κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας του Λασιθίου, για την αποδιοργάνωση που έχει προκαλέσει στην τακτική λειτουργία των νοσοκομείων η αποκλειστική σχεδόν επικέντρωση τους στην πανδημία, καθώς και για την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης τους με μόνιμο προσωπικό, θεσμοθετώντας επιπλέον κίνητρα στελέχωσης (οικονομικά, κοινωνικά, επιστημονικά, βαθμολογικά) με ειδικευμένους γιατρούς στις δυσπρόσιτες περιοχές και στις άγονες ειδικότητες (π.χ. αναισθησιολογία). 

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι σήμερα δεν περισσεύει κανένα νοσοκομείο και καμιά κλινική στο ΕΣΥ, όλες έχουν τη συνεισφορά τους στη δημόσια περίθαλψη και το ζητούμενο είναι όχι απλώς να μην καταργηθούν δομές αλλά να στελεχωθούν καλύτερα, να διατηρήσουν τις αναπτυγμένες κλίνες και τις υποδομές τους και να βελτιώσουν την επιστημονική – λειτουργική συνεργασία μεταξύ τους, στοχεύοντας στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας. Χωρίς τοπικισμούς και σενάρια «συγχωνεύσεων» που οδηγούν στη συρρίκνωση του ΕΣΥ. 

Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Σητείας κ. Γ. Ζερβάκη, με τον οποίο συμφώνησαν για την ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης του νοσοκομείου Σητείας και για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Δηλώθηκε με σαφήνεια ότι κάθε σκέψη για υποβάθμιση και απαξίωση δημόσιων δομών περίθαλψης  με πρόσχημα τον εξορθολογισμό του Χάρτη Υγείας της χώρας, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, θα βρει απέναντι της τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τις τοπικές κοινωνίες. Ο μόνος δρόμος είναι η ισόρροπη στήριξη των δημόσιων δομών υγείας στο Λασίθι, αναγνωρίζοντας τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και αναβαθμίζοντας συνολικά το ρόλο κάθε νοσοκομείου στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. 

Τέλος, το βράδυ της Τρίτης 3/8 πραγματοποιήθηκε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Σητεία με θέμα «Πανδημία, επιπτώσεις, Ταμείο Ανάκαμψης» και με ομιλητές τους Παπαδημούλη Δημήτρη, Ευρωβουλευτή, Ξανθό Ανδρέα, Τομεάρχη Υγείας και Θραψανιώτη Μανόλη, Βουλευτή Λασιθίου. 

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Καμιά δομή υγείας δεν περισσεύει στο Λασίθι

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου, σχετικά με την περιοδεία του Τομεάρχη Υγείας του κόμματος, κ. Ανδρέα Ξανθού στα νοσοκομεία της περιοχής:

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, επισκέφθηκε την Τρίτη 3/8/221 τρία Νοσοκομεία του Λασιθίου (Διαλυνάκειο Νεάπολης, Αγίου Νικολάου και Σητείας) και είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις και εκπροσώπους των Εργαζομένων και των Ιατρών, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και στελέχη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου. Η περιοδεία έγινε σε συνέχεια της υψηλού συμβολισμού επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, που ανέδειξε την απόλυτη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην σχεδιαζόμενη από την Κυβέρνηση της ΝΔ κατάργηση και συγχώνευση μονάδων υγείας. 

Στις συναντήσεις, οι εργαζόμενοι και τα στελέχη των νοσοκομείων ανέδειξαν τη σημασία, το ρόλο αλλά και τα προβλήματα των μονάδων υγείας που σε μεγάλο βαθμό ήταν κοινά. Βασικότερο είναι η υποστελέχωση που, σε συνθήκες πανδημίας και με αυξημένες ανάγκες, οδηγούν τις δομές να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού. Όπως αναδείχθηκε από το σύνολο των εργαζομένων, κύριοι λόγοι της υποστελέχωσης είναι η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει γενναία το σύστημα με μόνιμες προσλήψεις αλλά και η έλλειψη πολλών κρίσιμων ειδικοτήτων (παθολόγοι, αναισθησιολόγοι κ. α.) που λόγω του καθηλωμένου μισθολογίου των γιατρών, των φορολογικών επιβαρύνσεων των υπερωριών αλλά και των συνθηκών εργασίας, δεν ανταποκρίνονται στις όποιες προκηρύξεις θέσεων. 

Με τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε τη διάλυση της όποιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπήρχε, αλλά και την συνεχή υποβάθμιση των περιφερειακών δομών, που μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια και την αυτοθυσία του προσωπικού συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων.

Αντί να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους (είτε από τον προϋπολογισμό είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης) για την ενίσχυση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης μας παρουσιάζει το αφήγημα της συγχώνευσης, της κατάργησης ή του “εξορθολογισμού” για να δικαιολογήσει τις περικοπές. Στο Λασίθι μας παρουσιάζουν και το “φανταστικό” κεντρικό νοσοκομείο που θα λύσει τα προβλήματα, παρ’ όλο που δεν υπάρχει καμία επίσημη ή συγκροτημένη πρόταση.

Ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ενίσχυση του ΕΣΥ που είναι:

  • Γενναία αύξηση δαπανών ώστε μέσα στην τετραετία να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Μεγάλη αύξηση του μισθολογίου του προσωπικού του ΕΣΥ (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών) ώστε να σταματήσει η φυγή στο εξωτερικό και να υπάρξουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
  • Ισόρροπη ενίσχυση όλων των δομών υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για να μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους.
  • Διατήρηση και προσαρμογή των κλινικών και των εμβολιαστικών κέντρων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, από την οποία δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα!

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  στον τομέα της υγείας είναι στον αντίποδα της ΝΔ που προωθεί την συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του ΕΣΥ και είχε σαν συνέπεια τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών κατά το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά και την υπερβάλλουσα θνητότητα (πέραν του κορωνοϊού) που παρουσιάστηκε το 2020, σαν αποτέλεσμα της ελλιπούς λειτουργίας του ΕΣΥ για τις άλλες ασθένειες. 

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στοχεύει στην καθολική και δωρεάν πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, γιατί όπως αποδείχτηκε και στη διάρκεια της πανδημίας, “κανείς δεν είναι ασφαλής, αν δεν είναι όλοι ασφαλείς”.

Ιδιαίτερα για το Λασίθι, αναδείχθηκε η σημασία των Νοσοκομείων όλων των πόλεων στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων, ιδιαίτερα στην πανδημία, αλλά και του ρόλου τους στην ανάπτυξη των περιοχών τους, αφού χωρίς υγειονομική ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. 

Απέναντι στα σχεδία της κυβέρνησης της ΝΔ, οι Λασιθιώτες πρέπει να κινητοποιηθούν και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους για δωρεάν, άμεση και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί