Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: 77 άνθρωποι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα

Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής από τα αιωρούμενα σωματίδια καπνού και τις στάχτες που το έχουν «πνίξει».

Από τις 16:00 χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 8:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον υπουργός Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης, το νοσοκομείο το οποίο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται. Όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και τον λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία, γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Ο κ. Μπεχράκης σημείωσε ότι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες: Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω, επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αναλάβει επιτέλους την πολιτική ευθύνη ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευόμενες επισκέψεις στις οχτώ το πρωί, για να αποφύγει να συναντήσει τους πολίτες»

Πρόκληση χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη στάση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αυτοθαυμάζονται ότι δήθεν λειτούργησαν υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε με ανέμους 3 μποφόρ. Σε ανακοίνωσή του, καλεί δε τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη.

«Αυτές τις δύσκολες ώρες που μετράμε τις πληγές μας η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια είναι μια πρακτική που δεν μας αφορά» σημειώνει συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ωστόσο αυτοί που την είχαν επανειλημμένα επιλέξει στο παρελθόν, θα περιμέναμε σήμερα που έχουν την ευθύνη, τουλάχιστον να μη προκαλούν» αναφέρει.

«Διότι αποτελεί πρόκληση οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται ότι τάχα είχαν σχέδιο που λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με ανέμους δυο και τριών μποφόρ» επισημαίνει.

«Η απουσία ανέμου, ευτυχώς, μας έσωσε από τα χειρότερα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Ας είναι λοιπόν λίγο πιο συγκρατημένοι στην κυβέρνηση. Και ο κ. Μητσοτάκης ας αναλάβει έστω και για πρώτη φορά στη πολιτική του καριέρα την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη, αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευόμενες επισκέψεις στις οχτώ το πρωί, για να αποφύγει να τους συναντήσει» καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί