ΚΚΕ: Στη Βουλή τα προβλήματα στο δήμο Μινώα από τη σεισμική δραστηριότητα

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον σεισμό της 24 ης Ιουλίου και τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στον δήμο Μινώα Πεδιάδας:

Η ισχυρή σεισμική δόνηση της 24ης Ιουλίου και οι πολλοί μετασεισμοί που πλήττουν τον δήμο Μινώα Πεδιάδας, αν και από τύχη δεν στοίχισαν ανθρώπινες ζωές, προξένησαν μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και σε δημόσιες υποδομές.Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Δήμου μέχρι σήμερα ελέγχθηκαν 119 σπίτια, από τα οποία τα 71 είναι μη κατοικήσιμα. Ανάμεσα στα κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση είναι και δέκα εκκλησίες της περιοχής. Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο χωριό Σαμπά, όπου 24 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα. 

Αναφορικά με τα σχολεία, απαιτείται από την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) άμεσος έλεγχος των κτιρίων,ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Προβλήματα προκύπτουν και με άλλες υποδομές στον δήμο Μινώα Πεδιάδας, για τις οποίες απαιτείται σύνταξη μελετών για την αντισεισμική θωράκιση και συντήρησή τους, όπως είναι η γέφυρα του Δεματίου, που πέρα από τον λειτουργικό της χαρακτήρα, ανήκει στα μνημεία της περιοχής, καθώς χρονολογείται στον 13ο αι.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι το κράτος δεν έχει μεριμνήσει για την προστασία των ίδιων και της λαϊκής περιουσίας. Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης που αποφάσισε ο Δήμος Μινώα να μη μπει σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, καταγγέλλεται η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου για την καταγραφή των ζημιών, με πιο ακραίο το γεγονός να χαρακτηρίζονται οι ρωγμές σαν φυσική φθορά, ακόμη και σε σύγχρονες κατασκευές, προσφάτως ανακαινισμένες. 

Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, ενώ είναι γνωστό πως οι δήμοι είναι αντιμέτωποι με την ελλιπέστατη κρατική χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης αναγκαίων έργων.

Συνάμα, οι άμεσες ανάγκες των πληττόμενων οικογενειών δεν αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα αποκατάστασης αφήνουν ακάλυπτες τις λαϊκές οικογένειες, μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και τις σύγχρονες ανάγκες τους. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι στον Σαμπά, οικογένειες με μικρά παιδιά και με βρέφη έχουν εγκαταλείψει τα σεισμόπληκτα σπίτια τους και έχουν βρει στέγη ανάγκης μέσα στα αυτοκίνητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε συνθήκες καύσωνα και πανδημίας.

Επίσης, φόβοι και ανησυχίες εκφράζονται από τους κατοίκους σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για δραστηριότητα εξελισσόμενη, η οποία ίσως διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι ανησυχίες αυτές επιτείνονται λόγω της έλλειψηςαναγκαίου αντισεισμικού σχεδιασμού, μέτρων πρόληψης και σχεδίου ετοιμότητας. 

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ευθύνη όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, αφού η κατασκευή έργων και υποδομών αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας δεν κρίνεται «επιλέξιμη», θεωρείται περιττό κόστος, επειδή δεν αποδίδουν τα ανάλογα κέρδη στις επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

  • Κήρυξη του δήμου Μινώα Πεδιάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
  • Άμεσα μέτρα προστασίας και υποδομές για τη στέγαση, σίτιση και περίθαλψη των σεισμόπληκτων. 
  • Επίσπευση καταγραφής των ζημιών με ενίσχυση των κλιμακίων ελεγκτών και άμεση,χωρίς γραφειοκρατίες, εξασφάλιση εισοδήματος των πληγέντων, στο ύψος των αναγκών, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους. 
  • Να αποζημιωθούν στο 100%, άμεσα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι πληγέντες (λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι κτλ) για τις ζημιές που υπέστησαν. Να μην επιβαρυνθούν με δάνεια. 
  • Άμεσος έλεγχος και αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτήρια πχ σχολεία, κτλ. Ειδικά για τα σχολεία να αντιμετωπιστεί επειγόντως η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών, για να είναι ασφαλή από τον Σεπτέμβρη.
  • Αποκατάσταση και συντήρηση των μνημείων του δήμου πχ γέφυρα Αναποδάρη. 
  • Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές όλων των πληγέντων. 
  • Έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, χωρίς καμιά καθυστέρηση. 
  • Κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες στον δήμο Μινώα Πεδιάδας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ύψος των αναγκών.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί