Στο ΙΤΕ ο Μ. Συντυχάκης

  Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2/8 περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Κατά την περιοδεία πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, πρόεδρο του ΔΣ του ΙΤΕ. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα των ελλείψεων μόνιμου προσωπικού και της ομηρίας που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι που εργάζονται στα ινστιτούτα του ΙΤΕ. Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν συμβασιούχοι εργαζόμενοι πάνω από 20 χρόνια στο ΙΤΕ, οι οποίοι καλύπτουν βασικές ανάγκες του ιδρύματος, ενώ η πρόσφατη προκήρυξη της κυβέρνησης για 15 θέσεις αορίστου χρόνου δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο της ανάγκες του Ιδρύματος σε προσωπικό. 

Επιπλέον στη συζήτηση αναδείχτηκε η ανεπαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία μόλις που καλύπτει την μισθοδοσία του ¼ των εργαζομένων στο ΙΤΕ, αυτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αφήνοντας τις υπόλοιπες αναγκαίες δαπάνες για την λειτουργία του ιδρύματος να καλυφθούν από ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, που έχουν όμως καθορισμένο αντικείμενο και κατεύθυνση και αρκετα να καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στην συζήτηση ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ δίνεται βάρος στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας,  στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή κα. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η επαρκής κρατική χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστικά την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η προστασία της μητρότητας, η προστασία από φυσικά φαινόμενα κα. Βασική προϋπόθεση είναι η εξουσία και η οικονομία να είναι στα χέρια των εργατών. Σήμερα όλα αυτά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα καθώς κριτήριο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι το κυνήγι του κέρδους προς όφελος των μονοπωλίων. Αυτό καθορίζει την πολιτική της ΕΕ και τις προτεραιότητες στην έρευνα, περιορίζοντας τις δυνατότητες για την ανάπτυξη της. 

Στην συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στους εργαζόμενους της κεντρικής διοίκησης όπου αναδείχθηκε έντονα το ζήτημα της εργασιακής ανασφάλειας των συμβασιούχων με πολυετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ιδιαίτερος προβληματισμός γύρω από την εξέλιξη  και τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. 

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους στο ΙΤΕ να οργανωθούν και παλέψουν πλάι στους κομμουνιστές για την κατάργηση των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων, που θα εξασφαλίζει πλήρη σταθερή δουλειά με ικανοποιητικούς μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί