Εκτός ελέγχου το πύρινο μετωπο στην Βαρυμπόμπη: Δεκάδες εγκλωβισμοί – 7 άνθρωποι στο νοσοκομείο (Βίντεο & φωτο)

Πάνω από 300 απεγκλωβισμοί κατοίκων

Ανεξέλεγκτη καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών. Η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο είναι σε Βαρυμπόμπη, το δεύτερο μέτωπο σε Αδάμες και το τρίτο και σοβαρότερο προς Θρακομακεδόνες.

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτεινόταν δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό.

Η φωτιά πέρασε και από την πλατεία στη Βαρυμπόμπη όπου τουλάχιστον μία πολυκατοικία τυλίχτηκε στις φλόγες. Δεκάδες σπίτια στις Αδάμες έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, οι αρχές έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Παράλληλα φαίνεται ότι πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 6 κάτοικοι έχουν διακομιστεί στο Σισμανόλειο Νοσοκομείο με ήπια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ 1 πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Λίγο μετά τις 17.00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής, με τους κατοίκους να φεύγουν αρχικά εσπευσμένα προς Θρακομακεδόνες. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή και για εκκένωση σε Θρακομακεδόνες. Η οδηγία είναι οι κάτοικοι των περιοχών να κατευθύνονται προς το Μενίδι.

Λίγα λεπτά μετά τις 18.00 στάλθηκε και τέταρτο μήνυμα από το 112 το οποίο κάλεσε τους κατοίκους σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Αδάμες, ενώ εκκενώθηκε κατασκήνωση στην περιοχή στην οποία βρίσκονταν 64 παιδιά.

Μάλιστα γίνονται συνεχείς εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προέρχονται. Η φωτιά καίει σε τρία μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο είναι στην Άνω Βαρυμπόμπη, το δεύτερο μέτωπο προς τον Ιππικό Όμιλο και το τρίτο και σοβαρότερο προς την Εθνικό Οδό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλογα βρέθηκαν να τρέχουν στην πλατεία για να γλιτώσουν από τη φωτιά.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης επιχειρούν συνολικά 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν πολλές εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη
(EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Αναφορικά με την εκκένωση κατασκήνωσης, πρόκειται για την κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που λειτουργεί σε χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ. στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι. Λεωφορεία παρέλαβαν τα παιδιά, τα οποία συντεταγμένα και υπό τη συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. κατέφθασαν σε χώρο στάθμευσης του σταθμού της Γραμμής 1 «Ειρήνη». Από εκεί οι γονείς, που είχαν ήδη ενημερωθεί, παραλαμβάνουν τα παιδιά τους.

Η κατασκήνωση εκκενώθηκε και από τους εργαζόμενους, αλλά και ομαδάρχες, που είχαν παραμείνει εθελοντικά ως ομάδες πυρασφάλειας, με νεότερη εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Οι 102 συνολικά διαμένοντες στην κατασκήνωση είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

«Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. ευχαριστεί την ΕΛ.ΑΣ., την Π.Υ. και τους εργαζόμενους στην κατασκήνωση για την πολύτιμη συνδρομή τους στην επιτυχημένη έκβαση της επιχείρησης απομάκρυνσης των παιδιών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Εκκενώνεται το Ολυμπιακό Χωριό

Το ρεπορτάζ του OpenTV από το Ολυμπιακό Χωριό:

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη
(EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Λ. Τατοΐου από την Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Λ. Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία-Ταβέρνα Λάμπρος). Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε νωρίτερα στους κατοίκους της Βαρυμπόμπης και του Κρυονερίου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες, καθώς και να είναι σε ετοιμότητα:

Βαρυμπόμπη 112

Σε κίνδυνο η ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής

Στο μεταξύ, εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών – Αγίου Στεφάνου με αποτέλεσμα να αυξομειώνεται η τάση του ρεύματος..

Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική.

Έκτακτη σύσκεψη

Έκτακτη σύσκεψη για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV, μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών, και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής να τίθεται σε κίνδυνο.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30, θα συμμετέχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο.

Ο ΑΔΜΗΕ για την πυρκαγιά

Νωρίτερα, διαψεύστηκαν από τον ΑΔΜΗΕ πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από εγκαταστάσεις του Διαχειριστή.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν σημειώθηκαν εκρήξεις σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης ή Υποσταθμούς ενώ οι θόρυβοι που ακούστηκαν από τις εγκαταστάσεις οφείλονται σε χειρισμούς που γίνονται στον εξοπλισμό κάθε φορά που ένα κύκλωμα βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Οι βυθίσεις τάσεις που σημειώνονται στην Αττική εξαιτίας της πυρκαγιάς έχουν θέσει εκτός λειτουργίας πολλούς φωτεινούς σηματοδότες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί