Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης (Live)

 «Η κυβέρνηση σπαταλά μια ιστορική ευκαιρία για την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξη της χώρας»

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η μόνη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου με τίτλο «κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας», που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εισηγητές είναι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος από τη ΝΔ και ο Αλέξης Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο οποίος έχει ήδη επισημάνει από τη συζήτηση στις Επιτροπές πως «η κυβέρνηση σπαταλά μια ιστορική ευκαιρία για την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξη της χώρας, καθώς μετατρέπει το Ταμείο Ανάπτυξης σε εργαλείο ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών».

«Καμιά συζήτηση με την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις»

«Προχωρήσατε στη σύνταξη του σχεδίου σας χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση με την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις της χώρας, νομοθετώντας αποκλειστικά και μόνο με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής» είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ο Αλ. Χαρίτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί να αξιοποιήσετε την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την σχεδιασμένη χρηματοδότηση των πιο παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως επιλέγουν να κάνουν χώρες σαν την Πορτογαλία, εφαρμόζετε τραπεζικά κριτήρια στη δανειοδότηση, αποκλείοντας την συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων από  το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Ανακυκλώνετε ένα αποτυχημένο και παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίζεται στη μεταβίβαση δημόσιων πόρων σε ιδιωτικά συμφέροντα και αντιμετωπίζετε τη χώρα μας ως παθητικό εισαγωγέα προϊόντων και υπηρεσιών» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «είστε η μόνη κυβέρνηση στην ΕΕ που συνέδεσε το Ταμείο Ανάκαμψης με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα, όπως στα εργασιακά»

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης άσκησαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις Επιτροπές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στο «παρών» από κοινού με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσουν, ενώ η Ελληνική Λύση δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα ταχθεί κατά ή θα δηλώσει «παρών».

«Το ΚΙΝΑΛ δηλώνει “παρών”»

Τις προθέσεις του Κινήματος Αλλαγής αποσαφήνισε η Φώφη Γεννηματά. Κατά την ανακοίνωσή της, το κόμμα θα δηλώσει «παρών» προκειμένου να μη δώσει λευκή επιταγή στις κυβερνητικές επιλογές, διεκδικώντας δίκαιη αξιοποίηση των πόρων, με όρους διαφάνειας και κοινωνικής συνοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Tο Κίνημα Αλλαγής από την αρχή της πανδημίας, μετείχε ενεργά στις προσπάθειες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιδιώκει μάλιστα και την μονιμοποίηση του, ως μέσου στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δέχθηκε να συνδεθεί απόλυτα η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου, με δυσβάστακτες δημοσιονομικές δεσμεύσεις και αντικοινωνικές πολιτικές για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και τους νέους ανθρώπους.

Πολιτικές που ήδη προωθούνται στην πράξη.

Παράλληλα με δική της επιλογή η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε κατανομή των πόρων που ευνοεί τους μεγάλους και ισχυρούς, αδιαφορώντας για την στήριξη της εγχώριας παραγωγής, την ανάγκη μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Όλα αυτά χωρίς καμία διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις, παρότι η διάρκεια του Ταμείου υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία της Ν.Δ

Θεωρούμε σημαντικούς και απαραίτητους για τη χώρα τους πόρους του Ταμείου.

Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει παρών και διεκδικεί την δίκαιη αξιοποίηση των πόρων, με όρους διαφάνειας και κοινωνικής συνοχής, δεν δίνουμε όμως λευκή επιταγή στις Κυβερνητικές επιλογές».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί