Μ. Συντυχάκης για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Super μνημόνιο» για το λαό και «μάννα εξ ουρανού» για το κεφάλαιο

«Με απαράδεκτο τρόπο, την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, εν μέσω θερινής ραστώνης εισάγει η κυβέρνηση, για κύρωση στη Βουλή, τις δύο συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή του νέου μνημονίου, ενός “super μνημονίου” για το λαό και ενός “μάννα εξ ουρανού” για το κεφάλαιο», τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους».

Το ΚΚΕ, σημείωσε, «όχι μόνο το καταψηφίζει, αλλά σας καταγγέλλει για τη νέα εξαπάτηση του λαού, φορτώνοντάς του νέα βάσανα».

Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Συντυχάκη έχει ως εξής:

«Έχει καθιερωθεί πλέον -ως πάγια μέθοδος βολική για την κυβέρνηση της ΝΔ όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ- να εισάγει αντιλαϊκά νομοσχέδια και μνημόνια, σε χρόνο νεκρό, στα μουλωχτά δηλαδή, για να αποφευχθούν δυναμικές αντιδράσεις από το λαό.

Σε κάθε περίπτωση, με τίποτα δεν κρύβεται πως το σχέδιο αυτό είναι ένα ακόμη μνημόνιο που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα τρία, σηματοδοτώντας κυριολεκτικά τη διαρκή εξουθένωση του λαού, μέχρι το 2060, με νέα σκληρά μέτρα που θα προστεθούν πάνω σε όλα όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί και ισχύουν στο ακέραιο.

Το ΚΚΕ όχι μόνο το καταψηφίζει, αλλά σας καταγγέλλει για τη νέα εξαπάτηση του λαού, φορτώνοντάς του νέα βάσανα.

Αποδεικνύεται -παρά το εμπόριο ελπίδας και την καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών- ότι το σχέδιο αυτό, με τη μεγάλη κρατική παρέμβαση, δεν μπορεί να αλλάξει τη χώρα προς όφελος του λαού.

Η περιβόητη κρατική παρέμβαση δεν είναι εξ ορισμού φιλολαϊκή. Θα έλεγα ότι είναι πιο πονηρή, διότι ποντάρει στη λαϊκή συναίνεση, αλλά και πιο αντιδραστική, διότι με ζεστό κρατικό χρήμα -σπαρταριστό χρήμα των λαών της Ευρώπης- θα γεμίσουν τα σεντούκια των επιχειρηματικών ομίλων για να κάνουν τις επενδύσεις τους, φορτώνοντας παράλληλα τα βάρη της αποπληρωμής του δικού τους ιδρώτα με νέα αντεργατικά μέτρα.

Αρωγοί αυτών των επιδιώξεων, σε ρόλο “χρήσιμης αντιπολίτευσης”, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και η ΕΛΛ. ΛΥΣΗ που παρουσιάζουν ως τη “μεγάλη ευκαιρία” το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ως ένα “ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο”, προβάλλοντας τη θεωρία του “Κοινωνικού Συμβολαίου”. Μια ξαναζεσταμένη σούπα εγκλωβισμού του λαού, δημιουργίας σύγχυσης και αυταπατών, προκειμένου να αναστηλωθεί το χαμένο κύρος της λυκοσυμμαχίας.

Συμφωνούν και ως προς την αιτία της κρίσης. Ότι τάχα μου, αυτή προέκυψε από την πανδημία. Αναπαράγουν την καινοφανή διαπίστωση πως δήθεν «όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι», ανασύροντας ξανά το αφήγημα της «εθνικής ομοψυχίας». Καλώντας δηλαδή από κοινού τον λαό να «βάλει πλάτη» για τη «σωτηρία των επιχειρήσεων», θυσιάζοντας για ακόμη μια φορά την ικανοποίηση των δικών του αναγκών στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ επιστρέφουν ξανά στο τόπο του μνημονιακού εγκλήματος, επιχειρώντας να ξεγελάσουν εκ νέου το λαό, να ρίξουν στάχτη στα μάτια του. Για να δικαιολογήσουν τη συμφωνία τους, κρύβουν το που θα «βρεθούν» τα χρήματα αυτά, τα πάνω από 750 δισ. σε επίπεδο ΕΕ, 32 δις για τη χώρα μας, από τη στιγμή που «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

Τα νέα δώρα με τους «μάγους» – «φίλους» σας, προϋποθέτουν νέα ευρωπαϊκά εξάμηνα, νέους μηχανισμούς ελέγχου και επιτήρησης για το αν τα κονδύλια κατευθύνονται σε «μεταρρυθμίσεις» που προωθούν την «ανταγωνιστικότητα» και διασφαλίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Μνημόνια εις τη νιοστή» δηλαδή.

Καταρρίπτεται το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δήθεν «κατάφερε» να «αποφύγει νέα μνημόνια» και «κέρδισε μεταρρυθμίσεις». Η ίδια, η Κομισιόν, λέει ότι θα εξετάζει τα προγράμματα που καταθέτει κάθε κράτος – μέλος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί των σχετικών εισηγήσεων. Στη δε φάση της υλοποίησης, η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση κατά πόσο τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στα έργα που έχουν προεπιλεγεί, με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή να δίνει το «πράσινο φως», αξιολογώντας αν τηρούνται οι «δεσμεύσεις».

Όπως αναφέρουν, οι υπό συζήτηση συμβάσεις, εάν θίξουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, δηλαδή των καπιταλιστών της Ευρώπης και εάν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρέωσης της, δηλαδή τα βάρη που θα φορτώσει στο λαό, σε περίπτωση δηλαδή μη συμμόρφωσης με τη δανειακή σύμβαση, η Επιτροπή δύναται να αναστείλει ή και να ακυρώσει την πληρωμή μη εκταμιευμένων ποσών, καθώς και με ποινή την επιστροφή των χρημάτων.

Όπως λένε και οι συνέταιροί σας – “τσάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην ΕΕ”! Ή για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Πρωθυπουργού «δεν υπάρχει δωρεάν δείπνο». Σωστά. Γιατί για να ταϊστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου ο λαός μας έχει πληρώσει πολλά. Και τον καλούν να ξαναπληρώσει τα σπασμένα. Μόνο που τώρα, με τον αγώνα του και έχοντας ήδη την εμπειρία, πρέπει να πει πως δεν θα πληρώσει ξανά τα σπασμένα της δικής τους νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Τσακώνονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος του πακέτου για την Ελλάδα ή εξαντλούν τον τσακωμό τους σε μια ψευδεπίγραφη συζήτηση για το πού θα πάνε τα χρήματα αυτά. Πρόκειται για ψέμα ολκής : Τα κονδύλια είναι «συστημένα», έρχονται με συγκεκριμένες «προδιαγραφές» και θα πάνε ως δάνεια, «διευκολύνσεις», άμεσες επιδοτήσεις και υποδομές, για να εγγυηθούν τις κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων στα «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία της οικονομίας.

Στο σημείο αυτό, συναντιούνται η πολιτική της ΝΔ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25, έχοντας ως συνισταμένη τη συμφωνία τους στην «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Γι’ αυτό τσακώνεστε ! Για να κρύψετε τους όρους με τους οποίους δίνεται αυτό το πακέτο, αλλά και ποιος τελικά θα το καρπωθεί. Για να κρύψετε τελικά το πιο σημαντικό : Ότι η ΕΕ παραμένει βαθιά εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα, όπως εχθρικά για το λαό είναι και τα δικά σας κόμματα.

Το νέο πακέτο για το οποίο κομπάζετε, γιατί είναι, όπως λέτε, το μεγαλύτερο που έχει ποτέ δοθεί, δεν είναι ούτε δωρεά, ούτε δανεικά κι αγύριστα. Είναι νέα θηλιά στο λαιμό του λαού, ο οποίος θα κληθεί να τα πληρώσει και με την αύξηση της φορολογίας και με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Τα κονδύλια αυτά, δεν θα πάνε ούτε για νέες ΜΕΘ, νοσοκομεία, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ούτε για σχολεία, αίθουσες και καθηγητές, για να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ούτε για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε οι εργαζόμενοι να μην πηγαινοέρχονται σαν σαρδέλες. Ούτε για τον αντιπλημμυρικό – αντιπυρικό και αντισεισμικό σχεδιασμό της χώρας ούτε για τη θωράκιση των περιοχών που έχουν πληγεί. Ούτε για την προστασία και ενίσχυση του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, ούτε των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ούτε βέβαια για την αύξηση μισθών και συντάξεων.

Ακόμα και για τον ΒΟΑΚρήτης λέτε τη μισή αλήθεια: Ότι με κρατικό χρήμα οι κατασκευαστικές εταιρίες θα κάνουν πάρτι, με τον κρητικό λαό εσαεί να βάζει χέρι στην τσέπη με τα διόδια που θα του επιβληθούν.

Το κυβερνητικό σχέδιο ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της ΕΕ και τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου, όπως δείχνουν και οι 4 άξονές του («πράσινη ανάπτυξη» και «ψηφιακές δράσεις», «απασχόληση» και «δεξιότητες», «ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας»), όσο και η κατανομή των συνολικά 32 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία.

Οι στόχοι αυτοί μάλιστα είναι και «ποσοτικοποιημένοι» και πάνω από το 60% των κονδυλίων θα πάνε υποχρεωτικά για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες.

Ποιος δεν θυμάται τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που προηγήθηκαν, μεταξύ «Βόρειων» και «Νότιων» και η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν. Ένας συμβιβασμός όχι ανάμεσα σε λαούς, αυτοί θα είναι τα θύματα της ληστείας, αλλά ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών της Ευρώπης.

Ο μεταξύ τους «τσακωμός» αφορούσε για το ποιοι όμιλοι και ποια λόμπι θα καρπωθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα της ΕΕ. Κανένα από αυτά τα στρατόπεδα κρατών δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα των λαών, ούτε καν των δικών τους λαών.

Όσοι λοιπόν είχαν κι έχουν κάνει σημαία τους, τη Συμμαχία των χωρών του Νότου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, διαψεύδονται και είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι.

Ένα δείγμα, μέχρι τώρα, μόνο για το 2021, τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων ήταν :

Το εργασιακό τερατούργημα για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος από το κράτος και την εργοδοσία, που ήδη έχει ολοκληρωθεί, με το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει τα μισά άρθρα του νομοσχέδιου. Βάζοντας δηλαδή καλή πλάτη !

  • Το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που αποτελεί βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, τζογάροντας τα χρήματα των ασφαλισμένων στις χρηματαγορές.
  • Το αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα που μόλις προχθές ψηφίστηκε από τη βουλή, μέσα στο καλοκαίρι με κλειστά τα σχολεία για να μην αντιδράσουν Μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί.

Βέβαια, μακρά είναι η λίστα των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπει το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» της κυβέρνησης, το οποίο βασίστηκε στο «σχέδιο Πισσαρίδη» και αποτελούν προϋπόθεση για τις «εκταμιεύσεις».

1ον  «Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», νέα δηλαδή μέτρα για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματικούς ομίλους , με «προγράμματα κατάρτισης», «μεταρρύθμιση στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας».

2ον Νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για εγγυημένη κερδοφορία (φορολογικές υπεραποσβέσεις των επενδύσεων, «ειδικές ενισχύσεις για την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων»).

Στο ερώτημα όμως, τι έχει να προσδοκά ο λαός; Δεν θα δημιουργηθούν «χιλιάδες μόνιμες και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης»;

Πράγματι, κάτι έχει να «περιμένει» ο λαός από το σχέδιο αυτό του κεφαλαίου:

  • «Πράσινα» χαράτσια, πανάκριβο ρεύμα από τις ΑΠΕ, που θα μεγαλώσει κι άλλο την ενεργειακή φτώχεια, με τα απλησίαστα «πράσινα» προϊόντα, από αυτοκίνητα μέχρι σπίτια.
  • Ένα «ψηφιακό» αστικό κράτος, ακόμα πιο «αποτελεσματικό» στο να υλοποιεί τάχιστα την αντιλαϊκή πολιτική, να πετσοκόβει δαπάνες, να «μαζεύει» μέχρι και την τελευταία πεντάρα από επαγγελματίες και λαϊκά νοικοκυριά, να ανοίγει «δρόμους» για το κεφάλαιο, υπονομεύοντας κι άλλο τις λαϊκές ανάγκες.
  • Νέα βάρη σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, την ίδια στιγμή που για τους μικρούς επαγγελματίες και τους εργαζόμενους τα χρέη της περιόδου της πανδημίας μετατίθενται στο ακέραιο για αργότερα, ώστε να απολαμβάνουν και νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • Νέες «θηλιές» πλειστηριασμών και εκβιασμούς για να «βγάλουν από τη μύγα ξίγκι», προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να «εξυγιανθεί» και να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια που συσσώρευσαν οι προηγούμενοι γύροι καπιταλιστικής ανάπτυξης, ώστε να τροφοδοτήσει με φρέσκο χρήμα και δάνεια τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα δε ευχολόγια για «τη δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης», αποτελούν κακόγουστο αστείο.

Οι προβλέψεις για 180.000 – 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος εξαετίας, με το πρόγραμμα επενδύσεων των 60 δισ. (δηλαδή μια μόλις θέση εργασίας για κάθε 300 χιλιάδες ευρώ «επενδύσεων») είναι τουλάχιστον κοροϊδία, αλλά και επισφαλείς, αφού μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αφορά την αγορά πανάκριβου εξοπλισμού, όπως π.χ. για τις ΑΠΕ, απ’ τις χώρες της Ευρώπης.

Και βέβαια, οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, δεν θα καλύψουν παρά μικρό κομμάτι της ανεργίας, που η νέα κρίση θα αυξήσει περαιτέρω την επόμενη μέρα.

Ακόμη κι έτσι, και παρά τον πακτωλό με τις κάθε είδους ενισχύσεις, θα πρόκειται κατά βάση για προσωρινές θέσεις ευέλικτης απασχόλησης μέχρι την αποπεράτωση της επένδυσης και ιδιαίτερα σε κλάδους «υψηλής προστιθέμενης αξίας», «καινοτομίας» κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη και η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη. Γι’ αυτό άλλωστε ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας όχι απλά δεν ακυρώνει τα μνημόνια και τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αλλά τα συνεχίζει στην ίδια πορεία, καθηλώνοντας τους μισθούς, καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γενικεύοντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ολοκληρώνοντας το έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς, ο μόνιμος στόχος της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και όλων των αστικών κομμάτων για ανάκαμψη των κερδών βρίσκεται στον αντίποδα των σύγχρονων κοινωνικών – λαϊκών αναγκών. Με την οργανωμένη δράση του, ο λαός μπορεί να βάλει στο προσκήνιο το πραγματικό ερώτημα: «Ανάπτυξη για ποιον;». Και να δώσει απάντηση με βάση τις δικές του προτεραιότητες, την πάλη για έναν δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Καμία προσδοκία δεν μπορεί να έχει ο λαός από το σχέδιο του κεφαλαίου:

Το υποτιθέμενο «νέο παραγωγικό μοντέλο» που θα είναι «ανταγωνιστικό και εξωστρεφές», είναι το «μοντέλο» που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τα «πήλινα πόδια» αυτού του μοντέλου έσπασαν την περίοδο της πανδημίας.

Επιβεβαιώθηκε ότι όχι μόνο δεν απαλλάσσουν την καπιταλιστική οικονομία από τις αντιφάσεις που βρίσκονται στο DNA της, όχι μόνο δεν οδηγούν σε «διατηρήσιμη» ανάπτυξη, αλλά εντείνουν τα αδιέξοδά της, οδηγούν «ολοταχώς» σε νέες πιο βαθιές καπιταλιστικές κρίσεις που φορτώνονται μετά στον λαό. Το κυριότερο, δεν μπορούν ποτέ και πουθενά να «μεταμορφώσουν» την καπιταλιστική οικονομία σε «δίκαιη» και «για όλους», όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Να γιατί, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βρεθούν σε θέσεις μάχης για να αποκρούσουν, να συγκρουστούν με την στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους, έτσι ώστε να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της νέας κρίσης.

Ήδη, με πρόσχημα την πανδημία, η εμπειρία το πως η κυβέρνηση την αξιοποίησε προσχηματικά με μπαράζ ΠΝΠ, δεκάδες νομοσχέδια, έκτακτες ΚΥΑ και εγκυκλίους, έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους στον τουρισμό – επισιτισμό, στα εργοστάσια, στις κατασκευές και στο εμπόριο στην ανεργία, στην εκ περιτροπής εργασία, στη κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, σε επιδόματα – ψίχουλα, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και διαδηλώσεων, κ.ά.

Όλοι αυτοί, πρέπει άμεσα να βρεθούν σε θέσεις μάχης. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Δεν πρέπει να εγκλωβιστούν για μια ακόμα φορά στην αναμονή της σωτηρίας από τα δισεκατομμύρια της ΕΕ, ούτε στην επιλογή του ικανότερου διαχειριστή για την αξιοποίησή τους, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορούν και πρέπει να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλό τους, την άρχουσα τάξη. Να συγκρουστούν με την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου, που υλοποιεί η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, όλων των αστικών κομμάτων.

Το ΚΚΕ, τους καλεί να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους στην εργατική – λαϊκή πάλη και αντεπίθεση για να αποκρούσουν τα νέα μέτρα, έτσι ώστε να μην πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Οι λαοί μπορεί να υποχωρούν σε στιγμές της ιστορίας…..αλλά δεν αυτοκτονούν !

Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Συντυχάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί