Κυρώθηκε ο νόμος για το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο με τις ψήφους της ΝΔ – Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση, σε μόνο μία συνεδρίαση, του σχεδίου νόμου για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης – Το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται ως «Ταμείο Αρωγής Μεγάλων Συμφερόντων», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια ο Αλ. Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της σύμβασης χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών». Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Εισηγητές ήταν ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος από τη ΝΔ και ο Αλέξης Χαρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο οποίος επισήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «ναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά όχι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να το μετατρέψει σε μηχανισμό προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων» (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Αλ. Χαρίτσης: Το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται ως «Ταμείο Αρωγής Μεγάλων Συμφερόντων»
«Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί και πρέπει να είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας σε νέες βάσεις. Η κυβέρνηση το εργαλειοποιεί ερήμην και εναντίον της κοινωνίας, καθώς το αντιλαμβάνεται ως Ταμείο Αρωγής Μεγάλων Συμφερόντων», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην ολομέλεια κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

«Η ελληνική κοινωνία φοβάται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει “τα λεφτά θα πάνε στα λεφτά”. Αυτή η αποτυχημένη συνταγή, της εσωτερικής υποτίμησης και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας μάς οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης

Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να αξιοποιήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα, περνάει το σύνολο σχεδόν των δανείων μέσα από τις συστημικές τράπεζες στις οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν πρόσβαση μόνο 25.000 από τις περίπου 800.000 ελληνικές επιχειρήσεις», ενώ «μόνη σε όλη την Ευρώπη συνέδεσε το Ταμείου Ανάκαμψης με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα, όπως στα εργασιακά». «Βγάλαμε τη σκληρή επιτροπεία από την πόρτα το 2018, μετά από τεράστια προσπάθεια και επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, για να την επαναφέρετε τώρα εσείς από το παράθυρο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει καταπολέμηση των ανισοτήτων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, περιβαλλοντικά βιώσιμες και εργασιακά δίκαιες επενδύσεις» επισήμανε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας: «Θα δώσουμε καθημερινή μάχη για το μετασχηματισμό του Ταμείου Ανάπτυξης σε μηχανισμό προώθησης κοινωνικών πολιτικών και αναπτυξιακών σχεδιασμών που θα αφήσουν πίσω τους τη βαριά σκουριά του παρελθόντος».
«Ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, θα ανακατευθύνουμε και θα αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα κονδύλια για να υπηρετήσουμε την ζωτική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης άσκησαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις Επιτροπές, με τη συνέχεια να δίνεται σε λίγη ώρα στην Ολομέλεια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί