Συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν: νεκροί και τραυματίες

Τον θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων σε συγκρούσεις με στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, με την ανησυχία να κλιμακώνεται καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή κρίση λόγω του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τον τραυματισμό δύο στρατιωτών.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη έναρξης των εχθροπραξιών με το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας να δηλώνει ότι η άλλη πλευρά «από πρόθεση προκαλεί κλιμάκωση», ενώ το Αζερμπαϊτζάν απέδωσε ευθύνη για τη σύγκρουση στην Αρμενία, αναφέροντας ότι «η επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται σε πρόκληση από την αρμενική ηγεσία».

Οι συνθήκες έντασης στα σύνορα των δύο χωρών έχουν αυξηθεί από τον Μάιο, ενώ η Αρμενία κατήγγειλε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφός της, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν μιλά για διαρκείς προκλήσεις καλώντας το Γερεβάν «να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων».

Στη διάρκεια της εμπόλεμης σύρραξης για τον έλεγχο του αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βρίσκεται σε αζέρικο έδαφος πέρυσι το φθινόπωρο, τουλάχιστον 6.000 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Οι συγκρούσεις έληξαν έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε με παρέμβαση της Ρωσίας τον Νοέμβριο, που επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να πάρει υπό τον πλήρη έλεγχό του την περιοχή, η οποία κατοικείται από Αρμένιους στην πλειονότητά τους και ήταν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων αυτονομιστών επί 25 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί