Ο Μ. Συντυχάκης για την επικουρική ασφάλιση

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι γέννημα μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της ΝΔ, ούτε “εξαίρεση” από μια ευρωπαϊκή “κανονικότητα”. Είναι ξεκάθαρα η εξέλιξη του αντιασφαλιστικού έργου που με συνέπεια έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις. Είναι η στρατηγική της ΕΕ που εκκρεμεί η υλοποίησή της εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης.

Παραθέτουμε την ομιλία του: 

«Η μεγάλη εικόνα της αντιασφαλιστικής επίθεσης που ζουν οι ασφαλισμένοι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι μετά την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, τις περικοπές που έχουν μετατρέψει τις συντάξεις προνοιακά βοηθήματα, τους νόμους που αναγκάζουν σε δουλειά μέχρι την ηλικία των 72 ετών, έρχεται -με το παρόν νομοσχέδιο- η αρπαγή των τεράστιων αποθεματικών που δημιουργούνται από τις εισφορές των εργαζομένων για να τροφοδοτηθούν οι επενδύσεις για την περιβόητη “πράσινη ανάπτυξη”, την “ψηφιακή οικονομία”.

Να σας θυμίσω τι έλεγε η Ευρωπαία επίτροπος στο 10ο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων το Φλεβάρη του 2021: “Ο τομέας των ασφαλίσεων και των συντάξεων θα είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των φιλοδοξιών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”.

Αυτό ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ο υπουργός Εργασίας ισχυρίζεται ότι η νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση “έχει ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο, αφού μέσω της συσσώρευσης των κεφαλαίων, που θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία, θα ενισχυθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση”.

Σε απλά ελληνικά θα μπουκώσετε με τζάμπα χρήμα, πάνω από 70 δισ. ευρώ, τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων. Είναι ο διακαής πόθος του κεφαλαίου και τον αβαντάρουν όλες οι κυβερνήσεις σε κάθε μεριά του πλανήτη.

Αυτόν το στόχο υπηρετεί το νομοσχέδιο, με το οποίο συμφωνεί ο ΣΕΒ, το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων, η ξεπουλημένη ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είναι υπέρ των “επαγγελματικών ταμείων”, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των Ταμείων που  στηρίζονται στην “προσφορά – ζήτηση”, στην “ανταποδοτικότητα”, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση για καταβολή των παρακρατημένων εισφορών των εργαζομένων. Θα λειτουργούν ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που θα είναι “ευάλωτες” στον κίνδυνο της πτώχευσης και της κατάρρευσης.

Άρα το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι γέννημα μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της ΝΔ, ούτε “εξαίρεση” από μια ευρωπαϊκή “κανονικότητα”. Είναι ξεκάθαρα η εξέλιξη του αντιασφαλιστικού έργου που με συνέπεια έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις. Είναι η στρατηγική της ΕΕ που εκκρεμεί η υλοποίησή της εδώ και δεκαετίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνήθως, σαν τον στρουθοκάμηλο, διαφωνεί με το νομοσχέδιο, διότι, όπως λέει, “η εγχώρια ιδιωτική ασφαλιστική αγορά έχει υποστεί πλήρη αφελληνισμό, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια, η αρπαγή των αποθεματικών να επενδύεται σε ξένα χρηματιστήρια και όχι στη χώρα”. Δηλαδή, δεν διαφωνεί με το τζογάρισμα που είναι πυρήνας του νομοσχεδίου, αλλά στο αν αυτό θα γίνεται από ελληνικά ή ξένα funds και στο αν θα είναι “υποχρεωτικό” ή “προαιρετικό” για τους ασφαλισμένους.Δεν φτάνει η κοροϊδία από την κυβέρνηση ΝΔ, έχουμε και το πολιτικό θράσος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η στρατηγική έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση. Έχουν συμφωνήσει για το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα που σημαίνει: Εφαρμογή των “τριών πυλώνων”, η προώθηση της κεφαλαιοποίησης, ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και μετατροπή της σε εργαλείο άντλησης πόρων για τους καπιταλιστικούς ομίλους. Τι σημαίνει όλο αυτό; Μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ατομικό “τζογάρισμα”, με ξήλωμα κάθε πρόνοιας και προστασίας.

Και για να μην αδικήσω τον κύριο Χατζηδάκη, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Τσακλόγλου: “Αυτό το σύστημα -λέει- είναι ένα από τα συστήματα τα οποία δημιουργούν κεφάλαιο, κάτι που λείπει στην ελληνική οικονομία. Ένα μεγάλο κομμάτι από τις εισφορές που θα μπαίνουν στους ατομικούς κουμπαράδες των ασφαλισμένων πρόκειται να επενδυθεί μέσα στην ελληνική οικονομία”.

Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά:

Όλοι μαζί οι “ατομικοί κουμπαράδες” θα διαμορφώνουν τεράστια ποσά, τα οποία θα πηγαίνουν, μέσω του τζογαρίσματος, στον “μεγάλο κουμπαρά”, στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών, οι οποίοι δεν έχουν καμιά υποχρέωση να τα επιστρέψουν. Έχουν όμως το απόλυτο δικαίωμα να τα τζογάρουν, με το ρίσκο ακόμα και να χαθούν. Να χαθούν δηλαδή οι εισφορές και τελικά οι συντάξεις. Αν η επένδυση πάει καλά, τότε οι επιχειρήσεις θα κρατήσουν τη μερίδα του λέοντος από ένα αρχικό κεφάλαιο που δεν τους ανήκε και το άρπαξαν και θα ρίξουν τα κοκαλάκια στους εργαζόμενους, τα οποία θα βαφτίσουν συντάξεις.

Αυτή είναι η αλήθεια ! Όλα τ’ άλλα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Και για να παραπλανήσετε τους εργαζόμενους παλιούς και νέους, λέτε ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νέους. Αυτό είναι ψέμα, διότι διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ΕΤΕΑΕΠ θα στερήσει από τα επικουρικά ταμεία 56 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα «χρεωθούν» οι φορολογούμενοι και οι σημερινοί συνταξιούχοι και όσοι ασφαλισμένοι έχουν μείνει ακόμη σε αυτό θα χάσουν τις συντάξεις τους.

Το ψέμα αυτό είναι διπλά προκλητικό. Οι νέοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα δικαιώματα από τους πατεράδες και τις μανάδες τους, με τεράστια ανεργία και υποαπασχόληση, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Είναι τεράστιος εμπαιγμός να παρουσιάζεται ως “λύση” η συνταγή της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης, σε συνδυασμό με την “ευελιξία” στην αγορά εργασίας που καλπάζει.

Πείτε το καθαρά και έντιμα! Ναι, βλέπουμε τις εισφορές των ασφαλισμένων σαν “καύσιμη ύλη” για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για την ανάπτυξη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων. Όχι όμως να λέτε ότι θα τζογάρεται τα χρήματα των εργαζομένων και αυτό θα ενισχύσει τις επικουρικές συντάξεις, όπως διαφημίζετε. Ντροπή!

Ο “ατομικός κουμπαράς” που φέρνει σήμερα η ΝΔ, η αλλαγή της έννοιας της επικουρικής σύνταξης, ως προϊόν κεφαλαιοποιητικών συστημάτων, επενδύσεων, αποταμιεύσεων κ.ο.κ., τα “αντίστροφα ενυπόθηκα δάνεια” δεν είναι καινούργιο φρούτα. Έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη “Λευκή Βίβλο” της ΕΕ, από το 2012, έχοντας στο μυαλό τους -ΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις- την κυριαρχία των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ όχι δεν συναινεί, όχι μόνο καταψηφίζει, αλλά καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους σε επαγρύπνηση. Η αρπαγή του ιδρώτα τους θα επαναληφθεί όπως και κατά το παρελθόν. Τα σπασμένα της κρίσης τους, που εκείνοι έφτιαξαν, δεν θα τα πληρώσουμε εμείς. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.

Η επικουρική ασφάλιση που ενίσχυε το εισόδημα των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια είχε ήδη τσεκουρωθεί με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους. Τώρα γίνεται με τη σειρά της τζόγος στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών που καραδοκούν.

Ο αγώνας για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά το μακρινό μέλλον ή μόνο τη σύνταξη. Το Ασφαλιστικό αποτελεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας για την εργατική οικογένεια, που εμπεριέχει από τα εμβόλια και τα φάρμακα μέχρι παροχές για τη μητρότητα και τον επαγγελματικό κίνδυνο. Ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας φανερώθηκε σε περισσότερα μάτια ο αναντικατάστατος ρόλος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εμείς, καλούμε όλα τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να συνεχίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, διεκδικώντας Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική για όλους.

Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί