Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την υποβάθμιση των υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ Ιεράπετρας και Σητείας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την υποβάθμιση των υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ Ιεράπετρας και Σητείας Λασιθίου.

Η ερώτηση:

Η απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ να λειτουργήσουν τα Υποκαταστήματα Σητείας και Ιεράπετρας ως «Αποκεντρωμένα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης» δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι οι περιορισμένες λειτουργίες που τους επιφυλάσσουν θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τις οικογένειες τους.

Συγκεκριμένα, αυτά τα Υποκαταστήματα καλύπτουν 2 μεγάλες γεωγραφικά περιοχές, με πολλές ανάγκες, εξυπηρετούν χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, μέρος των δημόσιων υπαλλήλων, συνδέονται με σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή, έχουν την ευθύνη για τη χορήγηση σειράς επιδομάτων (λοχείας , ασθένειας, εργατικών ατυχημάτων κ.ά.), ελέγχουν τα στοιχεία μητρώου των ασφαλισμένων και άλλα.

Η απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ να υποβαθμίσει τα Υποκαταστήματα Σητείας και Ιεράπετρας είναι αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών ανατροπών στις οποίες συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε πρόσφατα ένα βήμα παραπέρα με τη μεταφορά υπηρεσιών του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες, όπως η έκδοση των συντάξεων, που θα επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους για υπηρεσίες που έχουν χρυσοπληρώσει μια ζωή.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Νομό Λασιθίου και στις 3 πόλεις (Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα και Σητεία) χρειάζονται αναβάθμιση! Η έκταση και η μορφολογία του Νομού, οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, απαιτούν την πλήρη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους και όχι την υποβάθμισή τους.

Ο λαός του Λασιθίου και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών έχουν πείρα από το «νοικοκύρεμα» άλλων υπηρεσιών στο παρελθόν, καθώς επωμίζονται το κόστος των μετακινήσεων και την υποβάθμιση συνολικά των υπηρεσιών. 

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει ώστε :

  • Να ακυρωθεί αμέσως η απόφαση υποβάθμισης των Υποκαταστήματων ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας.
  • Να στηριχτούν συνολικά οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Λασίθι με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και να αναβαθμιστεί το σύνολο των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. 

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί