Δ. Κουτσούμπας: Τα παιδιά του ελληνικού λαού δεν θα γίνουν καύσιμη ύλη για τα σχέδιά σας

«Μνημείο σκοταδισμού το νομοσχέδιο που βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο που μας έφερε ως εδώ» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συζητείται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως το σχέδι νόμου «δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο, το ουσιαστικά αναβαθμισμένο σχολείο. Δεν δίνει απάντηση στην αγωνία του εκπαιδευτικού να κάνει καλύτερο το μάθημά του».

«Εσείς τον μετατρέπετε σε άβουλο υπάλληλο, που θα τρέμει μήπως πει κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό από αυτά που επιβάλλουν τα αντιδραστικά, αντιεπιστημονικά σας βιβλία και προγράμματα. Το νομοσχέδιο δε δίνει απάντηση στο άγχος των γονιών να δουν τα παιδιά τους να προκόβουν. Εσείς τους αποκλείετε ακόμα περισσότερο από το να έχουν λόγο για τα ζητήματα του σχολείου, στο σχολικό συμβούλιο. Αλλά από την άλλη, τούς ζητάτε να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» πρόσθεσε.

Και επεσήμανε πως το «νομοσχέδιο δεν δίνει απάντηση στην ανάγκη των μαθητών να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να ανοίξουν τα φτερά τους. Εσείς τους κόβετε τα φτερά και βάζετε ταμπέλες σε σχολεία, τάξεις και μαθητές, από την πιο τρυφερή ηλικία. Άλλωστε, αυτό θέλατε να κάνετε και με το κατάπτυστο άρθρο για την επιλογή μαθητών, που τελικά δεχτήκατε τέτοια κατακραυγή και το πήρατε πίσω. Εσείς φοβάστε την πρόοδο, την καινοτομία αλλά και την πραγματική αριστεία των πολλών. Γιατί πραγματική αριστεία υπάρχει όταν είναι μόνο των πολλών και πραγματικά ξεχωριστών».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ είπε ένα ένα μεγάλο και ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο  σήμερα και αύριο λέγοντας πως το κόμμα θα βοηθήσει «να το πετάξουμε στον σκουπιδοτενεκέ, εκεί όπου πραγματικά ανήκει».

Ο κ. Κουτσούμπας θύμησε πως πως «έφτασε ο κ. πρωθυπουργός να πει ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει όλοι να γίνουν επιστήμονες! Κατ΄ αρχάς κανένας δεν ισχυρίζεται ότι όλοι & όλες θα γίνουν πανεπιστήμονες».

«Μόνο που αυτό το λέει για τα παιδιά των λαϊκών εργαζόμενων οικογενειών, που κάνουν ό,τι μπορούν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, για να ζήσουν καλύτερα.  Δεν το έχουμε ακούσει αυτό να λέγεται στα καθωσπρέπει σαλόνια της αστικής τάξης» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σας μάραναν, κι εσάς και τους προηγούμενους, οι μαθητές που δίκαια αγωνίζονται επειδή λέει κάνουν και καταλήψεις. Αλλά την πραγματική κατάληψη του δημόσιου σχολείου από τον κάθε τυχάρπαστο ιδιώτη την προωθείτε μια χαρά με το νομοσχέδιο που φέρνετε».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση ήθελε οι αριστούχοι μαθητές να εισάγονται στα τμήματα που επιθυμούν, θα μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα να κατοχυρώνουν τη βαθμολογία των μαθημάτων που έγραψαν καλά, όπως είχε προτείνει το κόμμα του και είχαν αρνηθεί Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας πως το υπουργείο Παιδείας επί θητείας της έλεγε «ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να καθορίζουν το προφίλ των εισαχθέντων; Μην παριστάνετε λοιπόν τους τόσο ευαίσθητους σήμερα. Γιατί δεν σας πιστεύει ο κόσμος. Όσο για τα κολέγια, εδώ γελάνε και οι πέτρες. Σας έδωσε και συγχαρητήρια η κ. Κεραμέως για το ότι τα αναγνωρίσατε, επειδή ήταν οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

«Δεν έχετε καταφέρει να οργανώσετε, με κρατική ευθύνη, μια επιστημονική αποτίμηση των τεράστιων μορφωτικών κενών των μαθητών, των ψυχοκοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Και αντί γι’ αυτό το αναθέτετε σε μια ιδιωτική εταιρεία δημοσκοπήσεων. Έλεος!» είπε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί