«Αλληλομαχαιρώματα» Δένδια – Σακελλαροπούλου για την ακύρωση βράβευσης του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου

Αμηχανία, επισήμως εκκωφαντική σιωπή, διαρροές με αιχμηρά υπονοούμενα και ευθείες επιθέσεις, αλλά και μετάθεση της ευθύνης. 

Αυτά είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν μεταξύ της σύγκρουσης Προεδρικού Μεγάρου και υπουργείου Εξωτερικών, μετά την ακύρωση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου και επρόκειτο να κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, με ευκαιρία την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που επισημαίνουν πως πρόκειται για μια πολιτειακή κρίση και ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς καταγράφεται μια ανοιχτή σύγκρουση με εκατέρωθεν αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των δύο βασικών πολιτειακών πυλώνων, της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης.

Παράλληλα δεν έχουν καταλαγιάσει οι σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους πολίτες στα social media, όπου εδώ και δύο ημέρες, μετά τις αποκαλύψεις του Tvxs.gr, «φιγουράρει» στα trends το #NotMyPresident με χιλιάδες επικριτικά μηνύματα για την ακύρωση της βράβευσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου, κάτι που επιδίωξαν και πέτυχαν στελέχη της ΝΔ, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο «γαλάζιος» βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, φέρεται να είναι σφόδρα ενοχλημένος και σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν παρέστη στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο προεδρικό και, όπως μεταφέρουν συνομιλητές του, δεν έχει σκοπό να γίνει εξιλαστήριο θύμα. Υπενθυμίζεται πως πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας, μιλώντας στο Tvxs.gr, υπογράμμιζαν πως «το υπουργείο εξωτερικών ήταν αυτό που πρότεινε τα πρόσωπα και αυτό αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του Ιάσονα Αποστολόπουλου».

Η διαρροή, ως απάντηση, από το υπουργείο Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα αιχμηρή καθιστώντας εμμέσως πλην σαφώς υπεύθυνη για το ζήτημα την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας την μάλιστα να δημοσιοποιήσει έγγραφα, τα οποία το περιβάλλον της κ. Σακελλαροπούλου με δικές του διαρροές επικαλείται.

Συγκεκριμένα η διαρροή του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:«Σχετικά με “διαρροές συνεργατών της Προεδρίας της Δημοκρατίας”, συνεργάτες του Υπουργού Εξωτερικών επισημαίνουν για το ζήτημα των παρασημοφορήσεων:

  • Δεν υπάρχει αρχική εισήγηση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
  • Δεν υπάρχουν γνωμοδότηση και πρακτικά για το περιεχόμενο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας.
  • Δεν υπάρχει πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών με βάση τη γνωμοδότηση.
  • Δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα με υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών.

Όποιος έχει οτιδήποτε από τα παραπάνω στην κατοχή του παρακαλείται να τα δημοσιοποιήσει».

Νωρίτερα πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διέρρεαν ότι η Κ. Σακελλαροπούλου έφτιαξε την αρχική λίστα για τις παρασημοφορήσεις και η ίδια, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο διαδίκτυο από δεξιούς και ακροδεξιούς, πήρε πίσω την επιλογή της. Η διαγραφή δεν έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών και δεν της ζητήθηκε καν από την κυβέρνηση, αντίθετα προέτρεξε η ίδια.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της Προεδρίας, μιλώντας και στο tvxs.gr, μετέθεταν την ευθύνη στο Υπουργείο Εξωτερικών: «Σύμφωνα με τον νόμο, το υπουργείο εξωτερικών προτείνει τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του».

Παράλληλα, συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με διαρροή, τονίζουν τα εξής: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών».

«Επομένως» συνεχίζουν οι πηγές, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ». «Εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση».

Κι ενώ ο πόλεμος των διαρροών συνεχίζεται, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για την έκβαση της υπόθεσης και για τις τεράστιες διαστάσεις που έλαβε, ενώ η ζημιά που έγινε το Σαββατοκύριακο με φόντο το προεδρικό είναι μεγάλη. Τραυματίστηκαν ταυτόχρονα το προφίλ της, η σχέση της με την κυβέρνηση και η ίδια η κυβέρνηση για την ικανοποίηση της οποίας φέρεται να ενήργησε με τον συγκεκριμένο τρόπο η Κ. Σακελλαροπούλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί