Καύσωνας διαρκείας προ των πυλών

Το δεύτερο κύμα παρατεταμένου καύσωνα για φέτος το καλοκαίρι ξεκινάει τις επόμενες ώρες στη χώρα μας και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Οι θερμές αέριες μάζες που βρίσκονται στις ακτές της Βόρειας Αφρικής με την βοήθεια του ανώτερου νοτιοδυτικού ρεύματος που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. 

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά με τις  υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος, δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από θάλασσα ή που επηρεάζονται λόγω τοπικών συνθηκών ( από καταβατικούς ανέμους).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Πέμπτη και μετά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την Πέμπτη θα υπάρχει βοριαδάκι στο Αιγαίο, το οποίο μερικώς θα επηρεάζει και τα ανατολικά προσήνεμα μετριάζοντας την αίσθηση της ζέστης. Από την Παρασκευή, όμως, που οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η ζέστη θα αρχίσει να γίνεται αισθητή και σε αυτές τις περιοχές.

Οι θερμοκρασίες του επόμενου τριημέρου

Η πορεία των θερμοκρασιών για τις 3 πρώτες ημέρες του έντονου κύματος ζέστης περιγράφεται αναλυτικά στο έκτακτο δελτίο,όπου σημειώνεται ότι: 

1. Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν: α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου) β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3. Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες στον δήμο Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων, από αύριο, Τρίτη, θα διαθέσει, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι αίθουσες, οι οποίες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, θα παραμένουν καθημερινά ανοιχτές (8 π.μ. – 9 μ.μ.) μέχρι τη λήξη του φαινομένου, για την φιλοξενία ατόμων των παραπάνω κοινωνικών ομάδων, βρίσκονται στις Λέσχες Φιλίας του Νέου Κόσμου, της Κολοκυνθούς και τη Λαμπρινής.

Στους χώρους θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον Covid -19. 

Παράλληλα, οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) με επιπρόσθετες βάρδιες, θα συνεχίσουν εντατικά το έργο τους και τις ημέρες του καύσωνα. Στη διάρκεια των επιτόπιων παρεμβάσεών τους στον άστεγο πληθυσμό, οι ομάδες του streetwork θα προσφέρουν δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης, θα ενημερώνουν για τη λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων που διαθέτει ο δήμος και θα δίνουν οδηγίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί